Barkácstankot építettek a szír felkelők

barkácstank
Vágólapra másolva!
Webkamerákkal néz a világba, játékkonzolból kiépített kontrollerrel vezérelhető géppuskával lő a szíriai felkelők által épített barkácstank. 
Vágólapra másolva!

Összehegesztett acéllapokból és egy teherautóból készítettek barkács tankot a szíriai felkelők. A járművet az orosz Russia Today televízió fedezte fel és mutatta be. A gép építői nem elégedtek meg azzal, hogy a teherautó alvázra páncélozott kasztnit építsenek. A karosszériára előre és hátra néző kamerák kerültek, amelynek képei a vezetőt segítik a navigációban.

Külön kamera került a házitank tetejére szerelt géppuska állványára, amely azt nézi, merre tüzel a fegyver. A videón az is látható, hogy a géppuskát egy Playstation 2 vagy Playstation 3 fekete kontrollerével lehet irányítani, mintha csak valamelyik lövöldözős játékban lenne a harcos.


Játékkonzol irányítóval lehet vezérelni a géppuskát

Nem lehet tudni, hogy a házibarkács tank mennyire képes ellenállni az ellene intézett támadásoknak. A videót utánközlő The Verge technológiai portál kommentelői szkeptikusak, bár azt elismerik, hogy a ferdén felszerelt acéllapok valószínűleg jól védik a bent ülőket. Tank ellen azonban senki sem merné bevetni a barkácsolt harcjárművet.

Az arab tavasz főbb eseményeinél szerepet kaptak a barkácsolással, talált, szerzett fegyverek összeépítésével elkészített harceszközök. Szögvasból összehegesztett állvánnyal felszerelt géppuskás terepjárók, barkács ágyúk szerepeltek a sajtófotókon. A szíriai felkelők által épített jármű annyival jobb ezeknél, hogy a páncélzat valamennyire képes megvédeni a sofőrt és az autóban utazókat.