Az előrejelzések szerint tömegek fognak karácsonyra okostelefont vásárolni. Itt vannak az igazán olcsó mobilok és a jó vételek.

Akár már ezer forintért is haza lehet vinni egy régebbi iPhone modellt - a 4-et vagy a 4S-t - és az iPhone 5-ért átnyújtott húszezresből is adnak vissza néhány ezer forintot. A kedvezményes vételárat lehetővé tevő, kétéves hűségszerződéssel igénybe vehető díjcsomagok azonban 12-17 ezer forinttal növelhetik meg a havi rezsit. Az ésszerűbb árú díjcsomagokat választva a készülék ára nő meg, és a számítás vége mindig ugyanaz: az iPhone drága.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt
A Nokia új szupermobilja, a Lumia 920

Hasonló a helyzet az androidos csúcsmobilokkal és a Microsoft legújabb mobilszoftverét futtató Windows Phone 8-as készülékekkel is. Egy prémiumkategóriás okostelefonért még akkor is mélyen kell a zsebébe nyúlni az embernek, ha az árakat összehasonlítva ki lehet jelenteni, hogy egyik-másik platform olcsóbb. Sem a Galaxy S III, sem a Lumia 920-as árát nem csökkentették karácsonyra: az előbbi 188 ezer forintba, az utóbbi 164 ezer forintba kerül listaáron. A iPhone 5-ös 16 gigabájtos típusáért 199 ezer forintot kérnek, a csúcsmodell ára pedig 259 ezer forint.

Komoly készülékek megfizethető áron

Az idei év egyik biztató fejleménye, hogy az androidos csúcsmobilokon futó újabb operációs rendszerek megjelentek a középkategóriás készülékeken is. A Telenor és a Vodafone kínálatában megtalálható, 4.0-s Androidra frissíthető Huawei Ascend G300-as készüléket olcsó havidíjjal is 25-30 ezer forintért lehet megvásárolni.

Fotó: Mudra László [origo]
Huawei Ascend G300

A szintén 4.0-s rendszert futtató ZTE Blade III-at pedig már húszezer forintért hazavihetik a Telenor ügyfelei. Mindkét típus a kényelmes érintőbillentyűzet-használatot lehetővé tevő négyhüvelykes, 480 x 800 pixeles felbontású kijelzővel rendelkezik, és 1 gigahertzes processzort tartalmaz. Ez elég ahhoz, hogy élvezhető sebességgel fussanak az alkalmazások, és ne kelljen értékes madarakat elveszíteni Angry Birds játék közben azért, mert megakadt a program.

Olcsó mobil kis hibával

A kisebb, egyszerűen zsebre vágható okostelefont keresők számára lehet vonzó a 3,5 hüvelykes kijelzővel rendelkező HTC Desire C nevű típus, amely a T-mobile és a Vodafone kínálatában érhető el. A négy-ötezer forintos havidíj mellett 23 ezer forintért megvásárolható mobil nem a kijelző méretével vagy felbontásával fog hódítani. A készülékhez két évig ingyenesen járó 25 gigabájtos Dropbox tárhely, a Google legendásan jó navigációja és a 4.0-s Android azonban a Desire C mellett szól. Első okosmobilnak tökéletesen alkalmas.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sony Xperia Tipo

Egy karácsonyi akció keretében még olcsóbban lehet megvásárolni az idén az Ericssonnal szakító Sony Xperia Tipo nevű apró okostelefonját: régi mobiltelefon leadásával 16 ezer forintért juthatunk hozzá a készülékhez. Az akció a T-mobile-ra vonatkozik, de a másik két szolgáltató ügyfeleinek sem kell sokkal többet fizetniük a Tipóért. A négyes androidot futtató készülékből majdnem mindent kispórolt a gyártó, de még így is jobb vétel, mint egy régebbi rendszerrel telepített készülék. Az alig 3,2 hüvelyk átmérőjű, 320 x 480 pixeles felbontású kijelzőtől azonban nem szabad kényelmes gépelés- vagy olvasgatás-élményt várni. Ez nem az a készülék, amely feleslegessé teszi az e-könyv-olvasót, a napilap-előfizetést és az autósatlaszt. A hiányosságokat részben pótolja, hogy a Tipón működik a Google hangfelismerése, korábbi tesztünk is egy ilyen mobillal készült.
 
A legnagyobb válságmobil

Kompromisszumokat kell kötni megvásárlásakor, de még így is jó vételnek számít a kínai ZTE Grand X In nevű készüléke, amely Android 4.0-t futtat. Ennek nevében az In az Intel gyártmányú processzort jelöli: az okostelefonok piacán a cég eddig gyakorlatilag nem volt jelen. Bár az 1,6 gigahertzes Atom lapka mobilváltozata csak egymagos, de elég gyorsan fut rajta a rendszer, játékok és videolejátszás esetén is. Hátránya, hogy nem fut minden applikáció, bár nekünk csak kettővel akadt problémánk: a Pinball Arcade flipperszimulátorral és a Google Talkkal, amely helyett az ingyenes IMO csevegőprogramot kellett felrakni. További hátrányok: túlságosan gyenge a rezgő hívásjelző, megszokást igényel az érintőképernyő (eltérő reagálási tulajdonságai miatt), a telefonálás során pedig lehetne jobb a hangminőség. Az pedig furcsa, hogy a beépített villanót nem lehet zseblámpaként használni.

Forrás: ZTE
ZTE Grand X In

Ez a legnagyobb méretű, 4,3 colos képernyővel szerelt készülék az olcsóbb modellek közül, ráadásul a képe sem rossz az alapnál kicsit nagyobb, 940 x 540 pixeles felbontásnak köszönhetően. A kamera 8 megapixeles, videóból 1080p felbontást rögzít. Az akkumulátoros üzemidő átlagos: intenzív használat mellett egy nap alatt a készülék lemerül. Az új ZTE feltöltőkártyás konstrukcióban nagyjából 60 ezer forintért, hűséggel ennél olcsóbban is elvihető a T-Mobile-tól, független változatát 80 ezer forint körüli áron kínálják a hazai boltok.

Minden rendszernek van hátulütője

A legolcsóbb kategóriába tartozó készülékek a mai napig az Android 2.3-as, Gingerbread kódnevű verzióját futtatják, és remény sincs arra, hogy újabb szoftverre frissüljenek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az androidos készülékeknek a felén ez a verzió van, így valószínűleg még évekig nem marad appok nélkül a telefon. A Google mobilos rendszere azonban frissül annyit két kiadás között, hogy érdemesebb a sokkal jobban optimalizált 4.0-s verziót választani belőle. Hacsak nem fűzi olthatatlan szerelem a telefon leendő tulajdonosát egy régi androidos készülékhez, jobb elfelejteni a 2.3-as verziót használó modelleket.

Forrás: HTC
HTC Desire C

Hasonló fenntartásaink vannak a Nokia olcsó, Asha márkajelzésű telefonjaival kapcsolatban is. Az ezeken dolgozó Symbian Series 40 operációs rendszer bőven túl van már a fiatalkorán. Az érdekes új szolgáltatások, izgalmas programok nem ezekre a kis kijelzővel felszerelt, levelezésre és korlátozott internetezésre alkalmas mobilokra jelennek meg, hanem a nagyobbakra. A készülékek azonban nem olyan olcsók, hogy akár csak megfontolni is érdemes legyen egy belépőszintű Nokia vásárlását igazi okosmobil helyett.

A Microsoft Windows Phone 7 szoftverét használó okostelefonok már két éve elérhetők, de nem igazán arattak sikert, a cég az idén megjelent, feljavított nyolcas verzióval próbál javítani. Az új mobilos Windowsok elég jól vannak optimalizálva, nem szaggatnak, nem lassulnak, de kezelésük megszokást igényel, mivel eltér az Androidtól és az iOS-től. Egyelőre a riválisoknál jóval kevesebb applikáció érhető el erre a platformra: ez olyan kompromisszumot jelent, amelyet csak olcsóbb modellek esetében érdemes megkötni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az iPhone sem teljesen hibátlan

Senki ne gondolja, hogy az Apple szoftvere, az iOS hiba nélküli virágoskert volna. Az Apple hagyományosan a legerősebb szoftverbolttal rendelkezik, az igazán izgalmas appok pedig először az iOS-t futtató készülékekre jelennek meg. Ezért az előnyért cserébe azonban együtt kell élni az adatok felmásolgatását kényelmetlenné tevő iTunes szoftvermonstrummal. Ráadásul arra sincs garancia, hogy az Apple nem követ el a jövőben olyan baklövéseket, mint a jól bevált Google Térkép kidobása egy rosszabb, saját fejlesztésű navigációért - bár a Google térképét néhány napja újra tudják használni az iPhone-osok.

És aki nem akar okostelefont?

Nincs könnyű helyzetben az a felhasználó, aki nem akar egy naponta feltöltendő okostelefonnal vesződni, ugyanakkor nem elégszik meg a nagymamatelefonok által nyújtott minimális szolgáltatásokkal.

Forrás: Nokia
Nokia Asha 302

A Nokia Asha terméksorozatából például a teljes billentyűzettel szerelt, félig okostelefonnak számító 302-es modell ugyanúgy egy nap alatt lemerült, mint teljesen okos társai. A huszonhatezer forintos készülék előnye a viszonylag jó minőségű kamera, az e-mailek kényelmes írásának lehetősége, viszont csak fapados appokat tud fogadni, de a HSPA melletti wifitámogatásért jár a pluszpont.

Forrás: Nokia
Nokia Asha 300

Egy fokkal jobban - két napig is - bírja a konnektortól távol az Asha 300-as modell. Ez hagyományos, számbillentyűket tartalmazó készülék érintőképernyővel kiegészülve. Kamerája viszonylag jó, 5 megapixeles fotókat (és 640 x 480 pixeles videókat) készít, és ez a modell már támogatja a HSPA gyors adatátivelt is, viszont a wifit nem. Memóriája olcsó microSD-kártyákkal bővíthető, elavult Symbian rendszeréből adódóan azonban erre is csak egyszerű appok érhetők el.

Forrás: Speedshop
MyPhone 1090Deco

Az idei nagyimobilok közül a húszezer forintos myPhone 1090 Deco típust próbáltuk ki: a nagy gombokkal szerelt készülékhez kényelmes töltést biztosító dokkoló is jár. Extrának mindössze a beépített rádió, zseblámpa és kihangosító számít. Van rajta pánikgomb, és több napig is bírja töltés nélkül, ráadásul nagyon könnyű.


Válságkarácsony sorozatunkban az ünnepi kütyüvásárlást próbáljuk egyszerűbbé tenni. Korábbi cikkeinkben foglalkoztunk az olcsó tévékkel, az olcsó táblagépekkellaptopokkal és asztali gépekkel. A hét során pedig még a perifériákkal és kiegészítőkkel is fogunk foglalkozni.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.