Vágólapra másolva!
Nyolc nyelvre fordítják le XVI. Benedek pápa mikroblogos üzeneteit. Az egyházfő két hét alatt kétmillió követőt szerzett, amivel még nem került bele az első száz legnépszerűbb felhasználó közé.
Vágólapra másolva!

Két héttel Twitter-csatornája megnyitása után már kétmillióan követik XVI. Benedek pápát. Az egyházfő @Pontifex felhasználónéven írt mikroblogja egyelőre nyolc nyelven (olaszul, angolul, franciául, németül, spanyolul, portugálul, lengyelül és arabul) követhető. A követők száma hétfőn már 2 018 154-re rúgott.

A december 12-én elindult @Pontifex kezdetben a szerdai pápai audienciákon mondott beszédek tartalmát ismerteti. Később a pápai Twitter-üzenetek gyakoribbá válhatnak. A legtöbben (1 207 924) angol nyelven olvassák a katolikus egyházfő üzeneteit, a "dobogó" második és harmadik fokát pedig a spanyol és az olasz nyelvű üzenetek foglalják el. A legkisebb csoport az arab nyelvűeké, ők 14 371-en vannak.

XVI. Benedek pápa első üzenetében köszöntötte és megáldotta követőit. A Vatikán elárulta, hogy a pápa nem személyesen twitterezik, mivel a 85 éves pápa ritkán használja a számítógépet, de az üzenetek tartalmát ellenőrzi. A Vatikán által kiadott közlemény szerint a pápai Twitter-fiókkal az egyház ismételten elismeri az új médiaeszközök lehetőségeit, amelyek "alkalmas környezetet teremtenek az evangéliumi igazság tanításához is, a mai emberek problémáinak és reményeinek meghallgatásával és megértésével".

Messze a toplista

A kétmillió követő kevés ahhoz, hogy XVI. Benedek felkerüljön a twitteres toplistákra. Annyian rendelkeznek öt-hatmillió követővel, hogy a pápa az első százba se fér be. Pedig a toplista élén nem csak híres színészek, énekesek és egyéb celebek vannak. A kilencvenharmadik helyen például a dalai láma található, akinek 5,7 millióan hallgatják a szavát.

A Twittercounter statisztikai oldal alapján egy ideje Lady Gaga a legnépszerűbb twitterező 32 milliónál is több követővel. Őt Justin Bieber követi 31 millió 600 ezerrel, és még a harmadik helyezett Katy Perry énekesnő is 30 millió felett van.