Ajándéknak való kütyük az utolsó pillanatra

Ajándéknak való kütyük az utolsó pillanatra, karácsony, techrovat
Vágólapra másolva!
Még mindig nem vett ajándékot, de valamilyen hasznos elektronikai kütyüt vásárolna szeretteinek? A leghasznosabb, jutányos árú és az ünnep előtti utolsó napokban is könnyen beszerezhető ketyeréket gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Egy szuper egér és billentyűzet

A karácsony arra is apropó lehet, hogy a régóta vágyott, mindig drágának talált kütyük közül egyet-egyet megvegyen magának az ember. Ebből a kategóriából az egészen vaddisznó küllemű Cyborg R.A.T. 7 játékos egeret ajánljuk. Az egér ugyan húszezer forintba kerül, ám ezért cserébe több ponton állítható, teljesen testre szabható.

Forrás: Cyborggaming
Nem a Batman autója, hanem egér: a Cyborg R.A.T.

A játékhoz tervezett egérhez hasonló billentyűzet dukál. Ezek közül a PC-tuningoláshoz szükséges kiegészítőket gyártó Corsair Vengeance K60 nevű játékos klaviatúráját választottuk, amelyen a mozgáshoz használt W, A, S, D gombok szép pirosban tündökölnek. Az eszköz különlegessége, hogy több tízmillió leütésnyi élettartammal rendelkező rugós Cherry kapcsolók dolgoznak benne. Ez a klaviatúrát nem lehet szétverni. Egyetlen komoly hátránya, hogy több professzionális billentyűzethez hasonlóan a harmincezer forintos Vengeance K60 sem kapható magyar kiosztással.

Egy klassz fülhallgató zenehallgatáshoz

Audioeszközökre egyrészt a világ összes pénzét is ki lehet fizetni, másrészt pár marék apróért is adnak fülhallgatónak tűnő dolgot. Tapasztalatunk szerint 7-8 ezer forintért lehet már olyan fejhallgatót találni, ami ráveszi az embert, hogy újrahallgassa a teljes zenegyűjteményét, vagy éppen éjjel is teljes valójában élvezhesse kedvenc filmjét.

Forrás: Pioneer
Nyolcezer forintért jó vétel a Pioneer M290-es

Legolcsóbb ajánlatunk a Sennheiser évek óta a piacon levő, megbízható darabnak számító HD 201-es típusa. Az 5500 forintos eszköz kicsit takarékos kiadás, világdöntő basszusokra nem képes, viszont nem torzít, és viselni is kényelmes. Valamivel drágábban, nyolcezer forintért már a Pioneer M290-ese az ajánlott fejhallgató. Mindkét eszköz zárt felépítésű, így nyugodtan lehet az utcán is viselni őket: a zajt kiszűrik, a zenét pedig nem engedik ki.

Tízezer forint felett megnő a választási lehetőségek száma, például a Sony és az AKG fejhallgatói is elérhető közelségbe kerülnek. A lehetőségek kibontása helyett a fejhallgatók szakértőiből álló Head-fi közösség angol nyelvű karácsonyi ajánlóját javasoljuk átnézésre.

Nyomtatóból szkennerest érdemes venni

Bár egy nyomtató nem a legizgalmasabb ajándék, ami a fa alatt várhat valakit, mostanra már a multifunkciós modellek ára is nagyon olcsó lett. Egy szkennerrel is felszerelt nyomtatóval sok helyet meg lehet spórolni, ráadásul ezzel a megoldással egy otthoni fénymásolóra is szert tehet bárki. Egy multifunkciós készüléken nem csak hivatalos dokumentumokat, de akár régi papírfotókat is be lehet digitalizálni. Egy multifunkciós nyomtató már tizenöt-húszezer forintért elvihető, húsz-harmincezer forintért pedig már wifis változatot is lehet venni. Miért jó egy wifis nyomtató? Mert nem kell feltétlenül a számítógép mellett lennie, akár a gardróbszekrénybe vagy az előszobába is lehet telepíteni: ahol épp van hely és szabad konnektor hozzá.

Forrás: HP

Érintőképernyő és wifi könnyíti a HP nyomtatójának használatát


A HP Photosmart 651-eshez hasonló, érintőképernyővel is felszerelt modellek előnye, hogy nagyon könnyű beállítani őket: a kijelzőn be lehet pötyögni a wifihálózat nevét és minden egyéb paramétert. A vezeték nélküli adatátvitelre alkalmas típus további előnye, hogy akár okostelefonról vagy táblagépről is lehet nyomtatni rá, ami egy USB-s, PC-re kapcsolt modell esetén nem lehetséges.

Külső akkumulátor tablethez és okosmobilhoz

Egy mostani tipikus mobiltelefonban nagyjából 1500 milliamperórás kapacitású akkumulátor található. Ez elég ahhoz, hogy a készülék átlagos mobilnethasználattal, kis zenehallgatással és némi navigációval túlélje a napot. Elég azonban csak egy dologra többet használni a telefont, hogy a munkanap vége előtt lemerüljön. A GPS különösen nagy energiafaló, nincs olyan telep, amelyik elég lenne egy folyamatosan navigációra használt telefonnak.

Forrás: Yoobao
Konnektor nélkül is újratölti a tabletet és a telefont a mobil akku

A megoldás egy kis szürke vagy fekete tégla képében érkezik, amelyen USB-portok találhatók. A körülbelül tízezer forintba kerülő külső akkumulátorok 5-10 ezer milliamperóra kapacitással is rendelkezhetnek. Ez bőven elég ahhoz, hogy nap közben a táskában levő töltőről ne csak a telefon, hanem a tablet vagy az e-könyv-olvasó is feltöltődjön. A Yoobao nevű gyártó legdrágább típusának még a nagyobb áramerősséget igénylő iPad töltése sem okoz gondot, ehhez ugyanis az Apple eszközeivel is kompatibilis adaptert is adnak. Ez az eszköz ráadásul egyszerre két kütyüt tud árammal ellátni dupla csatlakozójának köszönhetően.

Egy nagy monitoron dolgozni is jobb

Bár a legtöbben ma már notebookot vásárolnak, még egy hordozható gép birtokosa számára is jól jöhet egy jó nagy monitor, amin nemcsak játszani, de dolgozni is kényelmesebb. Harmincezer forint körüli összegért már olyan húsz-huszonegy colos monitort lehet venni, amelynek full-HD (1920x1080 pixel) felbontása van, ennél kisebbel nem érdemes megelégedni. A tévékhez hasonlóan a monitorok között is már csak LED-es háttérvilágításút érdemes venni, mert ez nemcsak takarékosabb, de a képminősége is jobb. Ez persze a folyadékkristályos paneljétől is függ, ezek közül az IPS típusú a szebb, ezért ezt általában a termék neve mellett jelölni is szokták.

Forrás: samsung

Szerencsés, ha a tipikus VGA (D-Sub) és DVI csatlakozó mellett a monitoron HDMI bemenet is van, ezen keresztül egyszerűen lehet például kábeltévés beltéri egységet vagy játékkonzolt kapcsolni rá. Negyvenezer forint körüli árért már 24 colos, vagyis csaknem tévéméretű monitort is lehet venni. A tévétunerrel, beépített hangszórókkal és távirányítóval szerelt tévés monitorok ára is innen indul. Egy ilyen készülék jó választás lehet például gyerekszobába vagy konyhába, mert médialejátszót, beltéri egységet, vagy akár a földi sugárzású digitális adás antennáját is rá lehet kötni.

SSD-meghajtó a laptop Viagrája

Furcsán fog hangzani, mert az egyik legdrágább számítógépes alkatrészről beszélünk, de egy gépet a merevlemez SSD-re cserélésével lehet a legolcsóbban felgyorsítani. A mozgó alkatrészek nélküli tárolók elképzelhetetlenül gyorsabbak a hagyományos technológiánál. Az Intel 120 gigabájtos SSD-jét körülbelül harmincezer forintért lehet megvenni, és más gyártóktól származó 250 gigabájtos egységeket is lehet vásárolni ötvenezer forint alatt.

Forrás: [origo]
A merevlemez helyére megy az SSD

Ezek a méretek csak azt teszik lehetővé, hogy az operációs rendszert, a munkához szükséges programokat, néhány filmet és a 20-30 kedvenc zenei albumunkat tartsuk a gyors meghajtón. A HD-filmgyűjteményt egyelőre drága lenne új típusú tárolóra másolni.

Óriási külső merevlemez

Nem állunk nyerésre a növekvő adatmennyiség és az egyre nagyobbá váló merevlemezek versenyében. A fényképek digitális negatívjai darabonként akár húsz megabájtot is foglalhatnak, a HD-felbontású filmek tíz gigabájtokat visznek el a tárhelyből, és a videojátékok is jelentősen meghíztak az elmúlt években. A laptopok beépített merevlemezei vagy a táblagépek memóriája nem növekedett ilyen iramban. És az otthoni internet-előfizetések sem gyorsultak annyit, hogy egy HD-s filmet megérje a felhőbe feltölteni.

Jó, ha van otthon egy nagy merevlemez, amin a mindennapokban nem használt adatok laknak. Asztali kivitelben, szupergyors USB 3.0-s csatlakozóval szerelve már három terabájtnyi merevlemezt is lehet venni 48 ezer forintért. Két terabájtosokat pedig már harmincezer forint alatt is kapni. A zsebre vágható, táskában hordható méret drágább: ebből 39 ezer forintért másfél terabájtosat, 25 ezer forint körüli összegért pedig egy terabájtosat lehet kapni.

Forrás: WD
Már a zsebünkben is elfér egy terabájt

A karácsonyi beszerzésbe beleférhet olyasmi is, ami azonnal csak félig használható. A kütyükre elkülönített keretből biztosan kijön egy hálózati tároló, amit a routerre rádugva bárki elér a neten keresztül. Ám ezek az eszközök merevlemezek nélkül is 25-30 ezer forintba kerülnek. A jobb típusba szükséges két nagyobb winchester a lélektani határ felé emeli az árukat. Működésre azonban egy kisebb lemezzel is képesek, csak akkor nem szabad biztonsági másolat készítésére használni a hálózati lemezt.

Az idén is sztár az e-könyv olvasó

Az e-könyv olvasó az egyik olyan eszköze az elmúlt négy-öt évnek, amelyet őszintén szívből lehet szeretni. Segít megspórolni az idegen nyelvű könyvek esetén a postaköltséget, hordozhatóvá tesz egy kisebb könyvtárat, és nem hajlandó kütyüként viselkedni, mert alig van rajta hackelnivaló. A belépőszintű tabletek - korábbi cikkünket itt olvashatja - ugyan már ugyanannyiba kerülnek mint egy jobb e-olvasó, ám még így is érdemes megfontolni egy Kindle vagy egy Nook, esetleg Wayteq készülék beszerzését, amelyet már nem csak külföldi forrásból, hanem hazai üzletekben is be lehet szerezni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az e-tinta képernyőt olvasni csaknem olyan, mint a papírt

A 2012-es volt ráadásul az az év, amelyben elkezdtek tömegesen megjelenni magyar e-könyvek. Végre nem csak a papírkiadásban már meglevő régi köteteket lehetett beszerezni, hanem friss irodalmat is. A választék még így sem óriási, de meg merjük kockáztatni, hogy minden hónapra jutott egy, talán kettő, jó hazai e-kiadvány.

Ha még nincs, jó ajándék lehet a játékgép

Egy tipikus otthoni számítógépen nem futnak a legújabb, legszebb játékprogramok, viszont a kimondottan játékra tervezett konzolok gond nélkül elboldogulnak a legfrissebb címekkel is. Legyen szó autószimulátorról, fps-ről, vagy focijátékról, egy konzolon nem kell grafikus beállításokkal, szaggató játékmenettel szenvedni, csak meg kell nyomni a gombot, és indulhat a küzdelem.

Ne feledjük, a Playstation 3 és az Xbox 360 már hét-nyolc éves konstrukció: gyakorlatilag elérték teljesítménybeli maximumukat, az utóbbi években megjelent játékoknál nagyságrendekkel látványosabbak már nem igazán várhatóak rájuk. De nem csak a szép grafikától jó egy játék, ráadásul mostanra ezek a konzolok olcsóvá váltak. A legolcsóbb Xbox 360 és PS3 is hazavihető már ötvenezer forint körüli összegért, bár a főleg kisgyerekek számára élvezetes mozgásérzékelős vezérlő további tíz-húszezer forinttal növeli a vételárat.

Forrás: MTI/EPA/Oliver Berg

Az idén került piacra, ezért drágább, játék nélkül is nyolcvan-kilencvenezer forintot kóstál a Nintendo új konzolja, a Wii U. Ez nagyjából az előbbi két konzollal azonos grafikai színvonalra képes, alapból támogatja a mozgásérzékelést, de egy másodképernyő szerepét betöltő, táblagéphez hasonlító vezérlő jár hozzá. A gép ellen egyelőre az szól, hogy drága, és nem tudni, hogy sikeres lesz-e, a forradalminak szánt vezérlőjétől az első próbánk során nem voltunk elragadtatva. Nem olcsók az új zsebkonzolok sem: a tavaly megjelent, szemüveg nélküli 3D-képernyővel szerelt Nintendo 3DS, és a nagyméretű, 2D-s érintőképernyővel csábító Sony Playstation Vitáért is ötven-hatvanezer forintot kell fizetni játékprogrammal együtt. Ezekkel ugyan akár a hosszú vonat-, és autóút is izgalmasabbá tehető, de az eszközök számára komoly konkurenciát jelentenek az egyre olcsóbbá váló táblagépek, amelyekre sokkal olcsóbban lehet játékokat vásárolni.