A hajlékony mobil és a Google-tévé éve lesz 2013

Vágólapra másolva!
Jövőre eldől, hogy befutnak vagy elbuknak a windowsos táblagépek. Jó esély van rá, hogy megérkezzen az első hajlékony mobil, míg a csúcskategóriás tévék önmaguk is képesek lesznek szuper játékok futtatására. A Facebooknak keresésben, a Google-nak szolgáltatásokban kell erősítenie - összegyűjtöttük, milyen technológiai újdonságokra számíthatunk 2013-ban.
Vágólapra másolva!

2013 a Microsoft éve lesz?

Jelentősen eltér a szakértők véleménye a Microsoft jövőjét illetően: abban a legtöbben egyetértenek, hogy 2012 nem a szoftveróriás éve. Bár az új Windows 8 gyorsabb és okosabb elődjénél, nem igazán vonzza a vásárlókat. A táblagépek eladásai lekörözik a laptopokét, amelyeken a Microsoft szoftverei jól szerepelnek. A táblagépet vásárlók pedig a Google és az Apple szoftverét használó típusokat favorizálják, a Windows 8-as első modellek túl drágák, és nem elég vonzók. Hiába akad ezek között multifunkciós laptop és tablet hibrid, ha a gép méregdrága, és túlságosan behemót.

Fotó: Dell
Ötletes, de nem elég praktikus a nagy és nehéz laptop-tablet

Ezek választéka egyelőre gyér, de jövőre biztosan megérkeznek a kiforrott, praktikus készülékek is. Míg a ReadWrite amerikai technológiai hírportál szerzője szerint az elődeitől radikálisan eltérő Windows 8 halálra van ítélve, addig a CNet szakportál szerint érdemes lesz odafigyelni a Microsoft szoftverét futtató táblákra is. Egy biztos, ezek sikere vagy bukása jövőre végérvényesen eldől. Egyelőre nem áll jó helyen a cég mobilszoftvere, a Windows Phone sem, de a szoftver kezelésével és működésével nincs komoly probléma, csupán az elérhető applikációk szűk köre jelent hátrányt, így jövőre már stabil harmadikká nőheti ki magát, bár az Android fölényét még sok évig nem fogja tudni behozni.

Az Apple védekezni kényszerül

Védekező stratégiát kell folytatnia jövőre az Apple-nek, hogy megőrizze vezető szerepét az innovációban - emeli ki cikkében a Wall Street Journal amerikai üzleti lap. Az idén megjelent iPhone 5 cseppet sem rossz készülék, de hasonló tudásút Androiddal és Windows Phone-nal is meg lehet vásárolni, sokszor olcsóbban is, és ugyanez a helyzet a tabletek terén is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nem rossz, de már közel sem az egyetlen jó okostelefon az iPhone 5

Az iPhone részesedése csökken az eladásokban, és az olcsóbban elérhető androidos modellekből is több fogy az Apple táblájánál. A védekező pozíciót jól jelzi, hogy a cég a riválisait másolva adott ki minitabletet, illetve szerelte fel nagyobb, szélesvásznú képernyővel az iPhone-t. Az biztos, hogy a cég a praktikussága miatt remek fogadtatásban részesült iPad Mini fejlesztésére fog koncentrálni, az iPhone fejlődési iránya azonban kevésbé egyértelmű. A társaság számítógépei elsősorban prémium felszereltségükkel emelkednek ki a mezőnyből, ezek közül egyedül a Retina-kijelzős MacBook Pro számít olyan egyedi megoldásnak, amelyet más gyártó még nem kínál. Jövőre várhatóan a cég több más modellje is megkaphatja a jelentős felárral rendelhető, de csúcsminőségű képernyőt. 2013-ban a cégnek elő kell rukkolnia egy olyan, az iparágat megreformáló termékkel, amilyen a sok éve hiába emlegetett Apple gyártmányú televízió lehetne.

Tovább harcol a Facebook és a Google

A Wall Street Journal szerint 2013-ban is tovább folytatja harcát a két internetes óriás, a Google és a Facebook. Az előbbinek meg kell erősítenie a keresési piacon az elsőségét, és új hirdetési lehetőségeket kell kínálnia a vállalkozásoknak, hogy versenyben tudjon maradni a reklámok komoly hányadát elhappoló Facebookkal szemben. A Google valószínűleg új szolgáltatásokat és tartalmakat fog bevezetni a lassacskán akár a tévé kiváltására is alkalmassá váló YouTube-on. Az üzleti lap arra is számít, hogy az Android szoftver az okostelefonok és tabletek mellett egyéb otthoni eszközökön is megjelenik: az első androidos digitális kamerát már bemutattuk, jövőre számos utódjára lehet számítani. 2013-ban elérhetővé válik a vállalat Glass nevű intelligens szemüvege is a fejlesztők számára, és a cég sofőr nélküli autójának képességeit is tovább csiszolják, talán egy autógyártóval is megállapodik a Google a fejlesztéséről.

Forrás: AFP/Nathan Alliard

A mobilok felé terjeszkedik a Google és a Facebook is

A Facebook komoly fejlesztéseket hajtott végre mobil alkalmazásain: a gyorsabban működő appokban pedig megjelentek a bevételt generáló reklámok is. A Wall Street Journal értesülései szerint a közösségi oldal mobilgyártókkal szoros együttműködésben már profi facebookozó készülékek fejlesztésén dolgozik, bár ezeket a terveket a céget vezető Mark Zuckerberg korábban már többször tagadta. A világ legnépszerűbb közösségi hálózatán van még mit fejleszteni a keresőfunkciókon, az oldalon felgyülemlő óriási adathalmazban ugyanis sokszor lehetetlen utólag megtalálni a releváns információkat. Az üzleti lap szerint jövőre széles körben elterjedhet a nemrég beindult, de a magyar felhasználók számára még nem elérhető ajándékküldő funkció is: ezzel a születésnapos barátoknak a lájkok mellett valódi meglepetéseket is lehet küldeni futárral, néhány kattintással.

Csúcstévék támadják a nappalikat

Az okostévé már nem újdonság, a tabletekhez képest gagyi applikációk helyett azonban valóban hasznos szolgáltatások debütálhatnak a jövőre megjelenő készülékek csúcsváltozataiban. Az All Things Digital technológiai hírportál úgy tudja, hogy az LG két hét múlva mutatja be Google-szoftvert futtató tévéjét, amelyhez mikrofonos távirányító jár. Ennek segítségével a néző kényelmesen hajthat végre például YouTube-kereséseket vagy más hangutasításokat - raádásul a Google megoldása idén nyár óta a magyar nyelvet is támogatja, így feltételezhető, hogy ez a tévén sem lesz másként. Ennél is látványosabb újítás, hogy a tévébe beépítik az egyik felhőalapú játékszolgáltatást is: ezzel konzol vagy számítógép nélkül lehet a legújabb 3D-s játékokkal játszani egy irányító megvásárlásával. A játékok szükséges részei a YouTube-videókhoz hasonlóan a netről töltődnek le a gépre a használat során. A Playstationt gyártó Sony nemrég felvásárolta az egyik ilyen technológiát kifejlesztő céget, a Gaikait.

Forrás: LG

A legjobb tévék tényleg okossá válnak 2013-ban

Bár technikailag már megvalósítható a konzol nélküli játék, a Microsofttól még 2013 karácsonyára különálló dobozként elérhető, új Xboxot várnak a szakértők. Ez valószínűleg a jelenleginél kisebb méretű lesz, nagyobb teljesítménnyel, pontosabb vagy okosabb Kinect mozgásérzékelővel, és várhatóan már debütálásakor sem lesz megfizethetetlenül drága. A Bloomberg amerikai üzleti lap információi szerint a jövő karácsonyra megérkező új Xbox komplett otthoni szórakoztatóközpontként működik majd, amelyet internetezésre, zenehallgatásra és filmnézésre is lehet használni. Kezelését feltehetően mozgás- és hangfelismerés teszi komfortosabbá a tévénél és a számítógépnél.

Maguk a tévék is átalakulnak: bár jövőre még nem fognak elterjedni, heteken belül bemutatkozhatnak az első, full-HD-nál négyszer nagyobb felbontású készülékek többek közt az LG és a Samsung kínálatában, egyelőre a legtöbb ember számára megfizethetetlen áron. A nagyobb felbontás leginkább nagy képméret esetén nyújt majd látványos minőségjavulást, nagyjából az Apple Retina-képernyőihez hasonló módon. Az ilyen óriási felbontású filmek és műsorok még nem hozzáférhetők, ezek elterjedése leghamarabb az évtized második felében várható.

A TechRadar brit technológiai hírportál úgy tudja, hogy a Samsung a CES kiállításon januárban már hajlékony képernyős tévét is kiállít, méghozzá 55 colos, vagyis száznegyven centiméteres átlójú méretben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a képernyő hajlékonyságának mi haszna lehet egy nappaliban, hiszen feltekerni nem lehet.

Jönnek a hajlékony mobilok

De ugyanez a technológia a pletykák szerint okostelefonos méretben is érkezik, ott pedig kifejezetten jó szolgálatot tesz majd a készüléktest megóvásában. A hajlékony képernyő ugyanis sokkal jobban bírja majd az ütéseket, nem törik szilánkosra, ha a telefont leejtik. A Nokia az idén már piacra dobott egy vezeték nélkül tölthető csúcsmobilt, de a technológia még korántsem elterjedt. Bár praktikussága vitatható, kétségkívül kényelmes, ha elég rádobni egy asztalon lévő kis párnára a telefont a töltéshez, de ennél csak egy hajszállal bonyolultabb, de sokkal olcsóbb egy asztali dokkolóba állítani.

A CES beharangozó hírei szerint tovább nő az okostelefonokba és táblagépekbe szánt képernyők felbontása: az Apple Retina képernyőjénél is jobb kijelzőkön legfeljebb nagyítóval lehet majd kivenni a képpontokat. Egyre vékonyabbak lesznek az LCD-k szélei is: az LG egy milliméter széles kávájú mobilképernyője gyakorlatilag kitölti a készülék oldalai között lévő teljes teret.