Sofőr nélkül parkol az új Audi

lexus robot autó
Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal értesülései szerint az Audi és a Toyota a jövő héten fogja bemutatni első olyan járműveit, amelyeket már automatikus vezetési képességgel is elláttak. A német autó sofőrje helyett tud parkolni, a japán Lexus pedig a biztonság fokozására használja az új technológiát.
Vágólapra másolva!

A Google már évek óta sikeresen tesztel olyan átalakított járműveket, amelyek radarjaik és egyéb szenzoraik segítségével sofőr nélküli közlekedésre is képesek. Az amerikai üzleti lap úgy tudja, hogy a jövő héten megnyíló CES technológiai vásáron az Audi, és a Lexus márkát birtokló Toyota is bemutatja első olyan járműveit, amelyek már automatikus vezetési szolgáltatást is kínálnak.

A német és a japán gyártó egyaránt hagyományos, sofőr által vezetett járműveket fog bemutatni a Las Vegas-i technológiai kiállításon, a robotsofőr funkciót egyelőre csak kiegészítő biztonsági szolgáltatásnak szánják autóikhoz. A Wall Street Journalnak az Audi már a bemutató előtt elárulta, hogy új, robotvezérlést is tartalmazó autója többek közt arra is képes legyen, hogy megkeressen egy szabad parkolóhelyet, és önmagát beparkolja oda akár úgy is, hogy senki sem ül a volánnál.

Az új Lexusról egyelőre csak ezt a rövid videót adta ki a gyártó

Ezzel szemben a Toyota luxusmárkájának legújabb darabját, a Lexus LS 600h a radart és a beépített kamerát arra használja, hogy folyamatosan monitorozza a közúti jelzéseket, sávokat, és a közelben haladó autókat. A japán cég ezt a szolgáltatást a biztonság fokozására használja, de a jármű konkrét képességeit még nem hozta nyilvánosságra, magáról az autóról is csupán egy néhány másodperces videót adott ki a bemutató előtt. Az amerikai lapnak a Toyota és az Audi is megerősítette, hogy nem a Google cég, hanem saját fejlesztésű robotvezérlési technológiáikat alkalmazzák új járműveikben.