Terroristákat leplez le az it-milliárdos

John McAfee,a McAfee amerikai vírusírtócég vezetője, Guatemala City
Vágólapra másolva!
Terrorista-összeesküvést leplezett le - de legalábbis ezt állítja - Belize-ben John McAfee, az azonos nevű biztonsági cég alapítója. A milliárdos informatikus kémszoftverrel előtelepített gépekkel és prostituáltakkal tudta meg a terroristák titkait.
Vágólapra másolva!

A Hezbollah terroszervezettel való összejátszással vádolta meg a belize-i kormányt John McAfee. Az országból kalandos úton elmenekül amerikai it-milliárdos állítása szerint képes volt lehallgatni az ország vezetését és közvetlen környezetüket.

Kémhálózatot épített ki

Az elmúlt év során hetvenöt olcsó, kémszoftverrel feltöltött laptopot osztogatott szét belize-i kormánytisztviselők, miniszterek, rendőrtisztek és befolyásos emberek barátai, barátnői között. A program naplózta és az informatikus gépére küldte el a laptopokon begépelt összes szöveget, és lehetővé tette a webkamera és a mikrofon távoli bekapcsolását is. A művelet során négy ember figyelte a beáramló információkat. A kémkedő laptopok által szolgáltatott adatok alapján McAfee és társai képesek voltak bejutni az áldozatok levelezésébe is.

Forrás: AFP/Getty/Joe Raedele
Fertőzött laptopokkal buktatta le a terroristákat McAfee

A számítógépes kémkedést prostituáltként is dolgozó ügynökök által szerzett információkkal támogatta meg az informatikus. Huszonhárom nő és hat férfi dolgozott a megfigyelésen. A csoportból csak egy ember vált kettős ügynökké, ám McAfee szerint ez majdnem az életébe került.

Gyilkosságok és terroristák kerültek elő

A lehallgatás során McAfee a jelenlegi kormánypárt elnöke által megrendelt politikai gyilkosságra, embercsempészetre és a terrorista kapcsolatokra utaló információkat talált. Az informatikus azt állítja, hogy az általa felfedezett embercsempész hálózat nagy számban juttat libanoni férfiakat az Egyesült Államokba. Ezek az emberek ráadásul kiemelt elbánásban részesülnek: egy-egy elhunyt belize-i állampolgár európaias hangzású nevét kapják meg. Az iratokat külön kapcsolattartó szállítja ki a libanoniaknak, aki segít a határon való átkelésben is.

Forrás: AFP/Johan Ordonez
Nehéz értékelni az it-milliárdos vádjait

McAfee vádjai szerint a rendszert John Saldivar, a kormány nemzetbiztonságért és bevándorlásért felelős minisztere tartja kezében. Az általa az USA-ba csempészett emberekről pedig azt gyanítja, hogy a Hezbollah terrorszervezet tagjai, akik a csoport nicaraguai bázisán kerültek kiképzésre. Blogbejegyzésében McAfee a mexikói Zeta drogkartellel is összeköti az embercsempészést.

Az informatikus állításait nehéz ellenőrizni, mert a begyűjtött információknak csupán töredékét adja ki. Az általa felvázolt, több országon átívelő összeesküvés túl nagyszabásúnak hat, a nyolcvanas évek akciófilmjeit idézi. Az általa hivatkozott cikkek, amelyek a Hezbollah és a Zeták együttműködését vagy a nagy mennyiségben forgalomban lévő hamis belize-i útlevelekről szólnak viszont őt igazolják.