Felfújható modul készül az ISS-hez

Vágólapra másolva!
Helytakarékos modullal bővítenék az amerikaiak a Nemzetközi Űrállomást. A Bigelow Aerospace nevű cég által kifejlesztett felfújható modul már 2015-ben feljuthat az űrbe.
Vágólapra másolva!

Közel 18 millió dollárt kapott az Bigelow Aerospace nevű amerikai űrtechnológiai cég arra, hogy legyártsa a Nemzetközi Űrállomás egy modulját. A cég régen kísérletezik olyan űreszközökkel, amelyeket kompakt csomagként jutnak fel az űrbe, majd a szerkezetet ott felfújva nagy méretű, lakható teret alkotnak. A Bigelow rendelkezik már két, a Föld körül keringő, tesztelésre használt modullal. Korábban nyilatkoztak egy Sundancer nevű, a létfenntartó berendezések tesztelésére is alkalmas modulról, ám ennek felbocsátásáról letettek.

Forrás: NASA
A NASA igazgatóhelyettese 2011-ben nézte meg a Bigelow moduljait

Az 1998-ban alapított űrvállalat a kezdetektől bővíthető, olcsó modulokon dolgozik. Céljuk, hogy a civilek által lakható űrállomást építsenek. Kevesebb mint nyolc évvel a vállalat megalapítása után már fel tudtak küldeni egy kamerákkal felszerelt tesztmodult az űrbe. A következő, BA 330-as kódjelű, minden lényeges rendszert tartalmazó űreszköz pedig új nagy lépés lesz a cég számára.

http://www.youtube.com/embed/bKgNOC_gggw
Két tesztmodult is eljuttatott már az űrbe a Bigelow


"A lakómodullal kapcsolatos együttműködési szerződés előrelépést jelent a megfizethető, biztonságos csúcstechnológia területén, amely lehetővé teszi, hogy az ember az űrben éljen" - nyilatkozta Lori Garver, a NASA igazgatóhelyettese. A NASA egyelőre nem közölte, hogy a BA 330-as típust rendelte-e meg a cégtől. Amennyiben igen, úgy 300 köbméternyi területtel bővülhet az ISS. A 24 méter hosszú és közel hét méter átmérőjű modul amellett, hogy bővíti a lakhatási lehetőségeket, tudományos kísérletek elvégzésére is alkalmas tér lesz.

A Bigelow tervezte űreszköz rendkívül strapabíró szövetekből készült. Ilyen például a Vectran nevű anyag, amelyet már a NASA űrruhájában is felhasználtak, és amely bizonyíthatott a Spirit és az Opportunity marsjárók légzsákjaként. A szerkezet ellenáll a mikrometeoritoknak, az űrszemétnek, és a sugárzásnak is.