A rejtélyes villanások forrásánál jártunk

2013.01.24. 11:56

A kedden a főváros jelentős részéről észlelhető rejtélyes fényt kibocsátó újpalotai Veiki Villamosenergiaipari Kutató Intézetben az [origo]-nak megmutatták, mire képes a kétszázhúsz kilovoltos áram. A közeli utcában megkérdezett lakóktól azt is megtudtuk, hogy sokan közülük már megszokták az intenzív fényeket és hanghatásokat, másokat viszont kifejezetten idegesítenek az elektromos vizsgálatok szükségszerű velejárói.

Az intézet munkatársai az [origo]-nak azt is megmutatták, hogy a felhős égbolt miatt Budapest területének jelentős részére visszatükröződött, de még egyes környező településekről is észlelt fényjelenséget milyen kísérlet idézte elő. Kedden egy olyan szigetelőláncot teszteltek, amelyet a nagyfeszültségű villamos távvezetékek tartóoszlopainak közelében szerelnek fel. Ennek az a feladata, hogy a fémoszlopoktól elszigetelje a távvezetéken átmenő áramot. Ottjártunkkor is hasonló kísérletek folytak az intézetben, így lehetőségünk volt lefilmezni a velük járó látványos fény- és hanghatásokat.

 

Nézze meg videónkon, mekkora ívet húz a kétszázhúsz kilovoltos áram!

Videónkból azt is megtudhatja, hogy a vizsgálatokhoz használt berendezés nem Tesla-tekercs (amint az tévesen elterjedt a jelenség után), és a hatótávolsága nagyon kicsi. Hiába generálnak ugyanis magasfeszültséget, mögötte nem áll nagy teljesítmény, továbbá a kísérletek rövid ideig zajlanak, ezért nem jelentenek veszélyt a helyben dolgozókra és a közelben lakókra. Ugyanakkor a környéken élők az [origo]-nak vegyes tapasztalatokról számoltak be: volt, aki arra panaszkodott, hogy a kisbabája gyakran felébred a durranásoktól. Volt, aki szerint napjában többször is idegesítő dörrenések hallhatók a Veikiből, egy másik ott élő szerint azonban a panelházak közelében egy sor más zajforrás is van, így ezek a hangok már fel sem tűnnek.