Az USA-ban bűncselekmény a mobil kikódolása

Vágólapra másolva!
Kilencven napig tartott a szabad telefonfüggetlenítés az Egyesült Államokban. Aki a jövőben idegen hálózaton szeretné használni a mobilját, annak engedélyt kell kérnie a mobilszolgáltatójától - adta hírül a BBC online kiadása.
Vágólapra másolva!

A Digital Millennium Copyright Act (DMCA) szerzői jogi törvény 2012. októberi módosítása miatt egy ideig legálisan üttethették ki mobiljukat az amerikaiak. Korábban a mobilszolgáltatók csak függetlenítési díj fejében tették lehetővé, hogy a mobilok más hálózatokon is működjenek. A törvénymódosítás azonban csak ideiglenes könnyebbséget jelentett az amerikaiak számára, kilencven napra szólt az engedély. Ennek lejárta után a felhasználók ismét a mobilszolgáltatók engedélyétől függenek.

Az új szabályozás nem egyértelmű, nem lehet tudni, hogy az engedélykérést elfelejtő ügyfelek milyen retorzióra számíthatnak. A DMCA megváltoztatása után ráadásul több olyan szolgáltatás jött létre, amely népszerű telefonokhoz kínál függetlenítőkódokat. Ezek nem fognak eltűnni a kilencvennapos türelmi idő lejártával.

A változás csak a mobilszolgáltatótól való függetlenítést érinti. A telefonok egyéb gyári védelmi eszközeit - például az ismeretlen forrásból származó programok telepítését meggátoló kódot - továbbra is legálisan fel lehet törni.