Felfedi a Google térképe az észak-koreai munkatáborokat

Vágólapra másolva!
Észak-Korea részletes térképével bővült a Google Maps lefedettsége: a keresőcég részletes műholdképeket is közöl az eddig az egész világtól elzárkózó kommunista országról. Az új térképen a munkatáborok vagy kémképző központok is látszódnak, de ez csak a külföldiek számára lehet érdekes, mivel a helyi lakosok többsége amúgy sem használhat internetet.
Vágólapra másolva!

Egészen keddig Észak-Korea lényegében egy fehér lyukként szerepelt a Google térképszolgáltatásán, mindössze a főváros, Phenjan volt feltüntetve. Ez azonban megváltozott, már Észak-Koreáról is részletes térképeket lehet látni kedd óta, a phenjani metrómegállóktól a városnyi munkatáborokig.

Az eddigi legjobb térkép Észak-Koreáról

A Google szerint a térképet egy csoport Észak-Koreán kívül élő önkéntes kreálta a Map Maker nevű online szoftver segítségével, több évnyi munkával, az országról készült műholdképek feldolgozásával. A Google hivatalos bejegyzése szerint az észak-koreai térkép még közel sem tökéletes lefedettségű, de így is a legrészletesebb térkép az országról, amely bárki számára hozzáférhető.

Forrás: Google
Phenjan városa a térkép elkészülte előtt és után

A Google térképén nem csak az észak-koreai utcák és látványosságok - például a phenjani szellemhotel - érhetők el, a keresőbe be lehet írni a kommunista rezsimben működő munkatáborok neveit, így a térkép ezeket is felfedi az internetezők előtt. Ha megnyitjuk Észak-Korea térképét a Google Mapsen, elegendő begépelni az ismert táborok angol neveit - például a Camp 22, Camp 25 - beírni, de a Gulag kifejezés is több munkatábor hollétét fedi fel. Az észak-koreai munkatáborok elhelyezkedéséről a Freekorea.us honlapon lehet további információkat keresni.

Forrás: Google
A 22-es számú munkatábor a Google Mapsen

Korábban a Map Maker segítségével, közösségi munkával készült térkép Afganisztánról és Mianmarról is. A hírről beszámoló Washington Post szerint hiába látszódnak munkatáborok vagy éppen kémképző központok a térképen, valószínűtlen, hogy azonnali hatása legyen a országra, mivel az internetet csak az elit használhatja.