Amerika belenéz a számítási felhőkbe

2013.01.31. 13:49

Egy ismert adatvédelmi szakértő szerint egy új amerikai törvény lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy európai felhasználók adataiba tekintsen bele, ha azok amerikai cégek felhőszolgáltatásait használják.

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az Egyesült Államokban a külföldi hírszerzési célú megfigyelését szabályozó törvény kiegészítése lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy európai felhasználók amerikai cégek felhőszolgáltatásokban tárolt adataiba betekintsenek.

Caspar Bowden, a Microsoft európai részlegét korábban vezető adatvédelmi szakértő szerint ez többek közt az Apple, az Amazon és a Google felhőszolgáltatásain tárolt adatokat is érinti.

A szakértő szerint az angol elnevezésének rövidítése nyomán FISAAA-ként hivatkozott kiegészítés gyakorlatilag lehetővé teszi az amerikai kormány számára az amerikai külpolitikával bármilyen kapcsolatba hozható felhasználók internetes jelenlétének tisztán politikai célú megfigyelését. A törvény kiegészítését az internetes felhőszolgáltatások elterjedése miatt alkották meg még 2008-ban. Nemrégiben hatályát az amerikai kormány 2017-ig meghosszabbította.