Nyolc betű okoz gondot a Macen

Vágólapra másolva!
Furcsa szoftverhibára akadtak rá az Apple operációs rendszerében. Bármelyik szoftvert meg lehet fagyasztani nyolc karakter begépelésével - adta hírül a The Next Web híroldal.
Vágólapra másolva!

"File:///" - csak ennyit kell beírni ahhoz, hogy az OS X Mountain Lion operációs rendszeren futó alkalmazások megfagyjanak - írja a The Next Web. A furcsa hibát még a múlt héten küldték be az Apple Radar nevű zárt hibakezelő rendszerébe, ám kiszivárgott onnan. A nyolc karakter nem válogat, még az OS X Error reporter nevű, programhibák beküldésére szolgáló szoftverét is összedönti.

A probléma megfejtését a Hacker News hírgyűjtő, javarészt programozókból álló közössége is nekilátott megfejteni. A 0x0 felhasználó szerint a hiba az OS X data detector nevű alrendszerében van, amely a beírt szövegekben képes felismerni a telefonszámokat, helyneveket, webcímeket. A File://-kezdetű karaktersort egy állomány hálózati címének gondolja, ám az nem egy fájlnévvel vay elérési úttal, hanem még egy per jellel folytatódik. A hiba miatt összeomló adatgyűjtő alrendszer pedig magával rántja az alkalmazást is.

A problémát egyelőre azzal lehet orvosolni, ha a a felhasználók a rendszerbeállítások között kikapcsolják a helyesírás automatikus ellenőrzését és a szimbólumok és szövegek automatikus cseréje nevű opciót. Mivel azonban ritkán kerül arra sor, hogy a problémát okozó nyolc karaktert magától írná be az ember, erre sincs feltétlenül szükség.