Játékpénzt nyom az Amazon

Jeff Bezos, Amazon.com, Kindle Fire
Vágólapra másolva!
Az Amazon kereskedőház is csatlakozott a saját fizetőeszközt kiadó cégekhez. Az Amazon Coinnal először csak a Kindle Fire táblagépet birtoklók fizethetnek internetes tartalmakért, de a szakértők már most a bejelentés után is azt várják tőle, hogy az lesz a digitális zsebpénz.
Vágólapra másolva!

Saját pénz létrehozását jelentette be az Amazon.com internetes kereskedőház. A Coinnak, azaz érmének, nevezett pénzt májusban vezetik be, de ekkor még csak az itthon nem megfelelő támogatása miatt egyelőre nem túlságosan elterjedt Kindle Fire táblagépek tulajdonosai használhatják majd. Az Amazon Coinnal appokat, könyveket és appokon belüli extrákat - például reklámmentességet - is lehet majd vásárolni. A cég azt reméli, hogy a "játékpénz" segít megnövelni a digitális letöltős üzleteinek forgalmát.

A cég több tízmillió dollárnyi ingyenes Coint fog szétosztani, amikor az új fizetési rendszer elindul - áll az Amazon közleményében. Az először csak az amerikai vásárlók számára elérhető virtuális pénzt ugyanúgy lehet majd megvásárolni az Amazon.com-on, mint a kereskedőház bármelyik másik termékét.

A dollárt sem utasítják vissza

A Coin bemutatásával nem változik meg azonnal minden az Amazon fizetési rendszerében. A cég továbbra is elfogadja a hagyományos fizetőeszközöket is, csupán lehetőség lesz a vásárlók számára, hogy "játékpénzt" használjanak. Egy Coin értékét egy dollárcentben határozták meg, így a kilencvenkilenc centes programokat 99 Coinért lehet majd megvásárolni.

Forrás: AFP/Emmanule Dunand
A digitális zsebpénzt találhatja fel Jeff Bezos, az Amazon vezetője

Elképzelhető azonban, hogy a virtuális fizetőeszköz lehetővé teszi majd a kisebb összegű, applikációkon belüli vásárlásokat. A Next Web internetes híroldal szerint néhány appfejlesztőnek már most is több bevételt hoz az Amazon androidos programboltja, mint a hivatalos Google Play üzlet. Ha ezt a trendet erősíteni fogja a Coin bevezetése, a cég szoftverboltja tovább erősödhet.

Virtuális zsebpénz lehet

A Forbes üzleti lap szerint a Kindle Fire szolgáltatásait ügyesen össze lehet kötni a virtuális fizetőeszközzel. A táblagépen már most is beállíthatják a szülők, hogy milyen idősávokban böngészheti szabadon az internetet a gyermekük, vagy hogy mikor és mennyit játszhat. A Coin lehetővé teszi majd azt is, hogy a szülők egyfajta virtuális, appokra vagy azokon belüli tuningra költhető zsebpénzt adjon a gyerekének. Mindezt a nélkül, hogy a gyerek által használt táblagépen meg kellene adni a családi hitelkártya számát.

Az üzleti szaklap cikke szerint elképzelhető az is, hogy az Amazon Coin rendszert nyitottabbá teszik a jövőben annál, amit most bejelentettek. Ha nem csak a cég saját eszközeiben lehet fizetni az új virtuális pénzzel, úgy a Google bevételeinek egy részt tudná átcsatornázni magához az Amazon. Ráadásul az egy tranzakcióval megvásárolt Coinokat a felhasználók valószínűleg nem egyszerre fogják elkölteni, így az Amazonnál előbb-utóbb komoly pénztartalék halmozódhat fel.

Természetes úton jött létre a játékpénz

A virtuális pénzek gondolata nem új, ráadásul részben a felhasználók teremtették meg rá az igényt. Kezdetben a többjátékos MMORPG-kben például nem feltétlenül volt lehetőség arra, hogy valódi pénzért virtuális fizetőeszközt vegyen a játékos. Aki gazdag akart lenni, annak meg kellett küzdenie érte. Hamarosan azonban kialakult a virtuális feketepiac a maga átváltási számaival, és aranygyűjtésre - szakszóval farmolásra - toborzott bérjátékosaival.

Az alkalmi játékosokat célzó programok pedig gyakran úgy indulnak, hogy engedélyezték bennük a virtuális valuták kereskedelmét. Azok a játékosok, akik nem akarnak órákat unalmas feladatokkal tölteni, megvehetik a gyorsabb fejlődés, az élvezetesebb fejlődés lehetőségét. Az ilyen játékok legkomolyabb bevételi forrása lehet a virtuális pénz kereskedelme, a játékosok pedig súlyos havi ezreseket tudnak elkölteni virtuális javakra.

Forrás: [origo]
Hatezer valós dollárba kerülne egy-egy óriás csatahajó

Az igazán merész játékok, ilyen például az EVE Online űrstratégia, minden gazdasági trükköt a játékosok rendelkezésére bocsátanak. A játék Interstellar Kredit (ISK) nevű fizetőeszközével az EVE havidíját is ki lehet egyenlíteni, ezért a különösen jó játékosoknak egy fillérnyi valódi pénzt sem kell a hobbijukra költeni. A különböző virtuális gazdaságok azonban jellemzően még nincsenek összekötve: Microsoft pontból nem lehet Amazon Coint venni, hogy azt aztán Farmville aranyra vagy ISK-ra költsük. A jövőben viszont akár ez a sci-fi ötlet is megvalósulhat. A kicsit is előre tekintő játékcégeknek már van olyan közgazdászuk, aki a játékvilágok gazdaságával foglalkozik.