Kinyírná a használt játékokat a Microsoft

Vágólapra másolva!
Folyamatos internetkapcsolatra lesz szüksége a pletykák szerint a következő generációs Xboxnak ahhoz, hogy játékokat futtasson - adta hírül a The Verge. A felhasználók számára nem túl kényelmes megoldással a használt játékok kereskedelmét akarja visszaszorítani a Microsoft.
Vágólapra másolva!

Az Edge játékipari szaklap röppentette fel "a Microsoft új generációs konzolával közvetlen tapasztalatot szerző forrásokra" hivatkozva, hogy az új Xbox másolásvédelmi rendszerével a gyártó keresztbe akar tenni a használt játékokkal kereskedőknek. A lap szerint a gépre Blu-ray lemezről és internetről letöltve is lehet majd játékot telepíteni. A lemezen megvett játékok azonban egyedi kóddal fognak rendelkezni, amelyek telepítéskor a vásárló Xbox Live fiókjához kötik a játékot. Ezzel a lépéssel a megunkt játékok lemezei eladhatatlanná válnak, sőt egymást közt sem cserélgethetik a játékokat az Xbox-tulajdonosok.

A mostaniak nem az első pletykák arról, hogy a Microsoft próbál tenni a használt játékok kereskedelme ellen. A gépek internethez kötése az Ars Technica szaklap szerint valamennyivel csökkenti majd a következő Microsoft játékgép vonzerejét, de nem jelentősen. Egy 2010-es felmérés szerint az Xboxoknak csupán 27 százalékát nem csatlakoztatták a hálózathoz, ez a szám pedig a szélessávú netkapcsolatok terjedésével valószínűleg csökkent az évek során.

A Sony sem örül a használt játékoknak

A szaklap szerint a Sony háza tájáról is szivárogtak már ki olyan információk, amelyek alapján a cég a használt játékkereskedelem ellehetetlenítésére törekszik. Egy közelmúltban beadott szabadalmi kérelem alapján azonban elképzelhető, hogy az internetes ellenőrzés helyett RFID chipekkel oldanák meg az eredetiségvizsgálatot.

Elképzelhető, hogy a gyártók által támasztott korlátozások megsértik az Egyesült Államok törvényében található "first sale doktrínát". A szabály szerint a szerzői jog által védett termékeket megvásárló szabadon adhatja el a tulajdonába került adathordozót. A használt játékok piaca mellett ez a doktrína teszi legálissá az antikváriumok, használt lemezboltok működését is.