Vágólapra másolva!
Alig fér el a farmerzsebben, röhejes vele telefonálni, a buszon ülve pedig mindenki látja, mit olvasunk rajta. A Samsung legújabb óriásmobilja mégis az év egyik legnagyobb dobása lehet sokak számára, mivel a Note 2 átlagos felhasználás mellett akár három napot is kibír egyetlen feltöltéssel, ráadásul még olcsóbb is az iPhone 5-nél.
Vágólapra másolva!

"Csak háromnaponta kell tölteni? Kéne nekem!" "Át sem érem egy kezemmel, hagyjál már!" Ez a két fő reakció a Samsung új óriásmobiljára, a Galaxy Note 2-re. A telefonálás közben az arcot eltakaró méretű készülékért vagy fanatikusan lelkesednek, vagy elképesztő módon idegenkednek tőle az emberek.

Az [origo] szerkesztőségében húsz kollégának adtuk a kezébe a Samsung óriásmobilját, hogy megtudakoljuk tőlük, szeretnének-e a mindennapokban egy 14 centiméteres képernyővel felszerelt készüléket használni. Szerkesztőségi felmérésünk nyomán összesen kilencen szimpatizáltak a Note 2-vel, tizenegyen azonban elképzelni sem tudták, hogy egy ekkora készülékkel mászkáljanak. A tesztalanyok közül legfeljebb hárman tekinthetők bizonyos fokig kütyübolondnak. A tepsimobil hasonló méretekkel bíró, előző generációját használó kolléganőnk retikülben hurcolja a telefonját. Egy másik kolléganő pedig annyira megszerette az első Note-ot, hogy hajlandó volt leszokni a telefon zsebre vágásáról.

Forrás: [origo]
Nem kevéssel nagyobb az iPhone-nál

Alig hajlandó merülni

A tepsimobil legfontosabb extrája a hihetetlenül jó üzemidő, szerkesztőségi tesztelőink számára ez tette a leginkább vonzóvá a tepsimobilt. Legyen szó a legújabb iPhone-ról vagy akármelyik rivális okostelefonról, a ma kapható modellek nem a hosszú akkumulátoros üzemidejükről híresek. Ezért is okozott tesztelőinknek komoly meglepetést a Note 2, a töltőről pénteken reggel levett készülék ugyanis egészen hétfőig használható volt egyetlen töltéssel. Ez teljesen átlagos felhasználás mellett történt, az energiatakarékos funkció kikapcsolása mellett, a hívásokon kívül mobilinternetet is használtunk.

A háromnapos üzemidő annak köszönhető, hogy a szokásosnál méretesebb gépházba a tipikusnál nagyobb kapacitású akkumulátort tudtak belezsúfolni a Samsung mérnökei. A Note 2-ben több mint kétszer akkora kapacitású akkumulátor dolgozik, mint az iPhone-ban, a nagyobb képernyő viszont nem fogyaszt sokkal többet. Az energiatakarékossághoz a négymagos processzor is hozzájárul, amelynek számítási egységeit ki lehet kapcsolni, ha a készülék készenléti üzemmódban működik, így feleslegesen nem fogyasztják az energiát. Egyik, gyakran a konnektoroktól távol dolgozó fotós kollégánk számára ez már önmagában vonzóvá tette a telefont.

Mindent tud, amit a felsőkategória

A gyors mobillapkának és a nagy, két gigabájtos memóriának köszönhetően a Note 2-n gyakorlatilag bármilyen appot futtatni lehet, amit Androidra kiadtak. A 3D-s grafikájú játékokkal is elboldogul, bár ezeknél ügyelni kell arra, hogy a telefon ne legyen energiatakarékos módba kapcsolva, mert akkor szaggathat. Az 5,5 colos AMOLED képernyő gyönyörű, a HD-felbontás pedig annak ellenére is bőven jó képminőséget biztosít, hogy nincs akkora képpontsűrűsége, mint mondjuk az új iPhone Retina képernyőnek, hiszen a képernyők fejlettsége gyakorlatilag már elért egy olyan szintet, amikor ezek a paraméterek már egyre kevésbé számítanak. A nyolc megapixeles állóképeket és full-HD felbontású videókat rögzítő beépített kamera elég jó képeket készít, a nagy képernyőnek köszönhetően a felvételeket látványosan lehet visszanézni is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Bő nadrág zsebében elfér, szűkében már nem

Néhányan rákattannak a ceruzára

Bár a fentiek gyakorlatilag bármilyen jobb okostelefonra igazak, a Note 2 esetében az egyik sarokból előhúzható érintőpálcikával rajzolni, írni is lehet a képernyőre. Próbánk során kiderült, hogy ez a lehetőség a legtöbb embert nem érdekli, akit viszont igen, az teljesen rá tud kattanni - derült ki két kolléganőnk esetében is. Az érintőpálcával egyszerűbb ábrákat lehet felskiccelni, vagy kivágni képek részleteit, hiszen a ceruza sokkal pontosabb célzást tesz lehetővé az ujjbegynél.

Fotó: [origo]
A folyóírást nem ismeri fel, de a nyomtatott betűket átalakítja szöveggé. Az ékezetek kezelése nem tökéletes

Nyomtatott betűkkel akár jegyzetelni is tud a tulajdonos, ehhez kézírás módba kell kapcsolnia a telefonját, és a szabályos ő betű helyett meg kell elégednie a kalapos változattal, az ékezetes karakterek felismerése ugyanis nem tökéletes. A megoldás hasonló a tíz évvel korábbi PDA-kon alkalmazott szövegbevitelhez, de a Note 2 digitális cerkája kényelmesebb. Ennek ellenére a nagy képernyőnek köszönhetően jókora virtuális billentyűkkel valószínűleg a legtöbb ember számára kényelmesebb a szövegbevitel.

Kinek nem jó a tepsimobil?

Hiába bármilyen extra, a hatalmas méret sokak számára akadály egy Note 2 vagy hasonló méretű tepsimobil beszerzésében. Egyik kis termetű kolléganőnk nem csak attól tartott, hogy a hivalkodóan nagy készüléket kikapnák a kezéből a villamoson, de szűk farmerzsebébe képtelen volt belegyömöszölni a telefont. Ez nem egyedi női gond, a szűkebb szabású férfinadrágokkal is hasonló volt a helyzet: gazdasági újságíró férfi kollégánk ezért nem venne tepsimobilt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A nők csak táskában tudnak hurcolni egy tepsimobilt

Általában biciklivel közlekedő kollégánk szerint tekerés közben kényelmetlen lenne kétkezes telefont használni, egy kisgyerekes szülő kollégánk a gyermek óvatlan kezeitől féltene egy ilyen nagy készüléket, egy kolléganőnk pedig inkább egy táblagépet preferálna helyette. Az iPhone-t használó kollégáink egyaránt a vállalhatatlanul nagy méret miatt nem vennének ilyen telefont, de olyan is akadt, aki annyira hivalkodónak találta az óriási készüléket, hogy annak ellenére sem venne Note 2-t, hogy az olcsóbb az iPhone 5-nél.

Csak ekkora méretben lehet szuper a mobil

A Samsung Galaxy Note-ja jelenleg a legismertebb tepsimobil, de az idén több más gyártó is óriásképernyős mobilok piacra dobását tervezi. A Note második generációs változatával szerzett tapasztalataink szerint a többnapos üzemidő egyelőre az elefántfül méretű okostelefonok kiváltsága marad. Egy jobb táblagép már játszva képes nyolc-tíz órás üzemre, és elég hetente egy-kétszer feltölteni. Mivel egyik gyártó sem készül forradalmi akkumulátortechnológiával előrukkolni, így kézenfekvőnek tűnik, hogy a telefonok méretének növelésével fogják növelni a gyártók az üzemidőt.

Fotó: [origo]
Ezzel a telefonnal nem fogunk feltűnés nélkül fotózni

A Galaxy Note 2-t hagyományos, HSPA mobilinternetes és 4G-t használó, LTE-jelű változatban is kapható - mi az előbbi modellt próbáltuk ki. A készülék Magyarországon nagyjából 140-170 ezer forintos áron kapható kártyafüggetlenül, mobilszolgáltatásokra hűséget vállalva ennél olcsóbban is hazavihető.