Elindult Európa legerősebb számítógépe

JUQUEEN - Jülich Blue Gene/Q, szuperszámítógép, IBM
Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a JuQueent helyezték üzembe csütörtökön a németországi Jülichben. A szupergép fontos szerepet kap majd az Európai Unió agyszimulációs projektjében is.
Vágólapra másolva!

A JuQueen az első európai szuperszámítógép, amelynek teljesítménye meghaladja az 5 petaflopot. Maximális teljesítménye 5,9 petaflop, vagyis másodpercenként 5,9 billió számítási művelet elvégzésére képes. Az IBM Blue Gene/Q elnevezésű technológiáján alapuló berendezésben összesen 458 752 darab számítási egység, processzormag dolgozik. A szupergépet 448 terabájt memóriával szerelték fel.

Az összesen 28 darab szekrényben elhelyezkedő szuperszámítógépet hűtését jéghideg ioncserélt vízzel hűtik, amely csaknem 30 fokra melegedik fel, mire távozik a rendszerből. A JuQuennnek nemcsak a hűtése környezetbarát, de működése is energiatakarékos: 1 watt energia felhasználásával másodpercenként 2 milliárd számítási műveletet hajt végre.

Forrás: Jülich Kutatóközpont

A Jülichi Szuperszámítógép Központ (JSC) új büszkesége fontos szerepet kap az Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) elnevezésű, magyar részvétellel zajló, tíz éven át tartó uniós programbané. A németországi berendezéssel az emberi agy működését tanulmányozzák modellvizsgálatokkal. Az egymilliárd eurós projekt az idegrendszeri betegségek gyorsabb felismeréséhez, a betegségeket kiváltó folyamatok jobb megértéséhez és az új gyógymódok kidolgozását célzó kutatások felgyorsításához járul hozzá.