Mire jó az Intel minigépe?

Intel Next Unit of Computing
Vágólapra másolva!
Tévére csavarozható, szórakoztatóközpontként használható apró PC-t adott ki az Intel, amelyből két példányt teszteltünk. A hőhalálra hajlamos eszköz elkészítésének ötlete nem rossz, de menthetetlenül PC marad egy olyan korban, amely egyre kevésbé szól az egyszerű PC-kről.
Vágólapra másolva!

A jövő egyik komputerét próbálta piacra dobni az Intel a Next Unit of Computing (NUC) nevű számítógép formájában. A gyártó szerint a tenyérnyi házba szerelt, nagy teljesítményű gépek médiacenterként, egyszerűbb játékokat futtató számítógépként és apró irodai masinaként is helytállhatnak a csúnya, iparias külsejű eszközök helyett. Megnéztük, mennyire sikerült valóra váltani az ígéreteket.

Szemre egészséges...

Az Intel tökéletesen eltalálta a NUC dobozának méretét. A 10 x 10 centis gép a Mac Mininél is kisebb, hátlapjára alig férnek rá a szükséges csatlakozók. USB-kapuból három jutott neki - egy előlapi a pendrive-nak -, így aki az egéren és billentyűzeten túl külső merevlemezt, hangkártyát vagy Xbox-irányítót kötne rá, annak USB-hubot is kell vennie.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nyolcvanezer forint az alapgép, de alkatrészt és operációs rendszert kell venni hozzá

A Next Unit of Computing alapgondolata egyébként is az, hogy az Intel csak egy alaplappal, processzorral és hűtéssel rendelkező gépet ad el. A többi szükséges alkatrészt a felhasználónak kell megvennie a saját NUC-jához. A bevásárlólista a következőkből áll: notebookmemória, mSATA csatlakozóval rendelkező speciális SSD-meghajtó, notebookba való wifikártya. A gép két kiszerelésben is kapható. A fekete színű két HDMI-csatlakozóval és gigabites hálózati csatolóval rendelkezik, a piros változatra csak egy HDMI fért, nincs rajta hagyományos hálózati csatoló, rendelkezik viszont Thunderbolt porttal.

...de hőemelkedése van

Az apró konfigurációs különbségek számba vételét azért tartottuk fontosnak, mert a két NUC teljesen eltérően viselkedett a teszt során. Annak ellenére, hogy mindkét eszközt ugyanazzal az SSD-vel, wifikártyával és memóriával teszteltük.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hasonló felépítésű a két NUC, mégis máshogy működött


A piros változat már a teszt elején is aggasztó jelenségeket produkált. A Full HD-felbontású tesztfilm lejátszása ment a gépnek, de a Windows közben nagyon belassult, nem reagált a billentyűleütésekre, sem az egérre. A lassúságtól csak a gép újraindításával tudtunk időlegesen megszabadulni, a harmadik újraindítás után a Windows logó helyett hibaüzenet jelent meg arról, hogy a gép nem tartalmaz olyan lemezt, amelyről bootolni lehetne. A lapka csak akkor tűnt fel újra az elérhető hardverek között, amikor a használat közben felforrósodott kisgép lehűlt.

Elviszi a hőhalál

A fekete, két HDMI-csatolóval rendelkező verzió nem mutatta a túlmelegedés jeleit. A gép doboza érezhetően forróvá vált, amikor a NUC egyszerre streamelt HD-felbontású videót a YouTube-ról, és töltött le egy nagy játékot a Steam boltból. A rendszer nem lassult le annak ellenére, hogy a két készülék belső felépítése nagyon hasonló: mind a fekete, mind a piros NUC-ban úgy van elhelyezve a wifi és az SSD, hogy ezek az alkatrészek egymást melegítik.

A hibajelenségre rákeresve azt találtuk, a TechReport hardvertesztoldal is hasonló problémákkal szembesült. Az általuk tesztelt rendszer wifikártyája öt gigabájt másolása után melegedett túl, és lefagyasztotta a gépet. A hibajelenséget csak a hűtőventilátor folyamatos járatásával - csúcsteljesítményen -, valamint a gép aljának leszerelésével tudták kiküszöbölni. Az [origo] által tesztelt piros Next Unitot ezekkel a trükkökkel sem lehetett stabilizálni: a HD-videó és a letöltés megfagyasztotta a gépet.

Nem csak a melegedés a gond

A Next Unit of Computing a kiszámíthatatlan működésen túl más problémától is szenved. Akárhogy adjuk össze a gép és a szükséges alkatrészek árát, soha nem lesz elég olcsó. A NUC-alaplap, processzor, ház és tápegység 85 ezer forintba kerül. Egy 120 gigabájtos mSATA csatolós SSD-meghajtó körülbelül harmincezer forint, négy gigabájt notebookmemória további hétezer forint. Az apró wifikártya beszerzése esetén nem a négy-ötezer forintos ár jelenti a problémát, hanem az, hogy kevés bolt tart ilyen alkatrészt. Végül operációs rendszer is kell a gépre, ez több mint húszezer forint a Windows 8 esetében.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A wifikártya és az SSD egymást melegíti

Az elsőre olcsónak tűnő, százezer forint alatti árú apró gép teljes ára tehát közelebb van a százhetvenezer forinthoz. Igaz, így is kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb Mac Mini. Az Apple gépe azonban erősebb processzorral és több - hagyományos merevlemezes - tárhellyel rendelkezik. A Next Unit így sem teljesen esélytelen a versenyben, a legtöbb feladatra elég a gépbe szerelt i3 processzor, de nem is egyértelműen jó vétel. A gépnek ráadásul nemcsak a hasonlóan kis PC-kkel kell versenyre kelnie, hanem a különböző médialejátszókkal is.

Magunk sem tudjuk, mi a célja

A Next Unit of Computing tragédiája, hogy az ötlet nem is rossz. Nem teljesen eredeti, nagyon hasonlít a Mac Minire, de ezt egyszerűen meg lehet bocsátani neki. Az NUC-ba szerelt i3-as processzor és az integrált HD Graphics 4000 videovezérlő néhány éves játékok futtatására már alkalmas. Az aktuális csúcsgépeket is megizzasztó Crysis-sorozat következő epizódja nem fog elindulni a Next Uniton, a tulajdonos azonban messze nem csak pasziánszozásra használhatja a gépet.

Teljesen akkor sem lehet lemondani a Next Unitról, ha a jelenlegi kínálat nem vonzó. Az Intel már kiadta az eszköz Celeron processzorral felszerelt verzióját, így könnyebben nyerheti meg az árérzékeny vásárlókat. Ám arra egyelőre nincs jó válasza a cégnek, hogy médialejátszó, a konkurensek számítógépei vagy a közeljövőben megjelenő Steam Box konzol helyett miért kellene NUC-ot venni. Az eszköz menthetetlenül PC marad egy olyan korban, amely egyre kevésbé szól az egyszerű PC-kről.