Belépés csak guglisoknak

google london
Vágólapra másolva!
A Google legújabb londoni főhadiszállásán pazar a kilátás a konditeremből, kényelmes és csendes a luxuskönyvtár, a reformmenza is ingyenes, ám az irodákba szinte lehetetlen bejutni a látogatóknak. Az adatait és technológiáit féltő keresőcég paranoiásan ügyel a biztonságra, a liftben még gombja sincs a Google-emeleteknek.
Vágólapra másolva!

A keresőcég irodái világszerte extrém kialakításukról híresek, a Google legújabb, másfél évvel ezelőtt kiépített londoni központja ehhez képest egy modern, de minden különösebb feltűnést nélkülöző irodaház öt szintjén bújik meg a brit főváros legfelkapottabb negyede, a Soho közelében, ahogy az a cég saját Street View felvételén is jól látható. A cég első európai sajtónapján jártuk be az épületet.

Külsős vagy? Nem mehetsz be

A Google logóját hiába keressük az épületen, de a metrólejáróra emlékeztető, kártyával nyitható beengedőkapukkal felszerelt óriásportán sincs különösebb jelenléte az online óriásnak. Az azonban már a liftbe lépve rögtön feltűnik, hogy már-már paranoiás szinten ügyel a biztonságra az adatait és technológiáit féltő keresőcég. A felvonóban például nincsenek gombjai az emeleteknek, a lent betáplált szinten állnak meg. A magyar szemmel meglehetősen tágasnak ható vécén kívül gyakorlatilag sehol nem lehetett egyedül maradni.

Fotó: Straub Ádám [origo]
Fotó: Straub Ádám [origo]

Az edzőterembe beengednek, az irodába nem (még több képért kattintson a fotóra!)

Gyakorlatilag minden helyiség ajtaja kártyával nyílik, de a szobák és termek közt számos olyan is van, ahol felirat jelzi, hogy belépés csak guglisoknak, még saját vendégeiket sem invitálhatják be, mondjuk, az íróasztalukhoz. Minden részleg egy olyan ajtó mögött rejtőzik, amely a tengeralattjárók légmentesen záródó zsilipkapuit idézi. A külsősök legfeljebb az emeleti recepció mellett lévő Google-automatából vehetnek maguknak a cég szolgáltatásaival fémjelzett pólókat vagy törülközőket.

Futás közben nézheted a London Eye-t

Minden további nélkül besétálhattunk azonban a konditerembe. Ennek nemcsak a drága futógépek az extrái, hanem az elképesztő panoráma: edzés közben a gúglerek a London Eye és a közeli toronyházak látványában gyönyörködhetnek. Kindli Erna egyetlen magyarként másfél éve dolgozik a legújabb londoni Google-iroda virágmotímuvokkal díszített hatodik emeletén. A korábban a budapesti központban dolgozó szakember az [origo]-nak elmondta, hogy leginkább a konditermet kedveli, mert a remek kilátás motiválja az embert a testedzésre.

Fotó: Straub Ádám [origo]
Fotó: Straub Ádám [origo]

Ilyen panoráma előtt még futni sem olyan szörnyű (még több képért kattintson a fotóra!)

Nem ez az egyetlen extra szolgáltatás, az irodaház guglis emeletein több különböző menza is működik. Nekünk csak a kizárólag organikus alapanyagokból dolgozó reformmenzát mutatták meg, de egy másik szinten kevésbé egészséges ételeket is felszolgálnak. A bejáráshoz csatlakozó magyar kollégák viszont sehol sem tudtak kedvükre való, nem híg kávét szerezni. A magyar dolgozót az ingyenes ebédek és csokik nem hozzák lázba, bár kétségkívül előnyösnek tartja, hogy a cégnél nem kell reggeli, ebéd vagy uzsonna, esetleg innivaló beszerzésével tölteni az időt. Akár két meeting közt is bárki kivehet egy üdítőt vagy egy salátát, szendvicset. A organikus menzához közeli teraszon a dolgozók által ültetett fűszerek és zöldségek várták a melegebb tavaszi időt, számozott kaspókban.

Fotó: Straub Ádám [origo]
Fotó: Straub Ádám [origo]

A világ egyik legkomfortosabb könyvtára

Kétségkívül a Google-nál működik a legmenőbb könyvtár is, ahol valaha jártunk: a közepén egy nagyjából hat-nyolc méteres átmérőjű körben egy óriásheverő van, amelyet további fekvőhelyek egészítenek ki a közeli teraszon. Itt mindenki kényelmesen tud olvasgatni, ha ehhez van kedve, de az irodák más, kisebb forgalmú részein is várják őket fekvőhelyek, fotelek és más kényelmes zugok. A magyar szakembernek is könyvtár a kedvence, ahová az irodai nyüzsgés elől szokott elvonulni. Kindli Ernától azt is megtudtuk, hogy a könyvtárat egy repülőbalesetben elhunyt kolléga emlékére hozták létre, akinek a nevét is viseli.

Ahol a YouTube sztárjai születnek

Az ötödik emeleten működik a YouTube Creator Space, egy olyan profi stúdió, ahol kimondottan a videomegosztóra szánt tartalmak készülnek. A green boxos hátterű termet, csendszobát és profi videós felszerelést is tartalmazó egységet a Google videomegosztójának hivatalos partnerei kereshetik fel. A bejutáshoz tízezer YouTube-os követő a minimum, aki már ilyen népszerű, azt a központban teljesen ingyen képezik tovább, de persze az angoltudás sem hátrány.

Forrás: Google
Forrás: Google

A YouTube-stúdióban akár egy híradót is leforgathatnának (még több képért kattintson a fotóra!)

Sokan külföldről is eljönnek online videózást tanulni a londoni központba, de a brit netcelebek közül néhányan eleve itt készítik műsoraikat, mindig lefoglalva egy fix időpontra a stúdiót. A világon egyelőre csak három ilyen YouTube-stúdió működik, a londoni után Los Angelesben, a napokban pedig Hongkongban is létesült egy hasonló. Ez nem véletlen, hiszen a Google is részesedik a videomegosztón publikált videók melletti hirdetésekből (nem csak az alkotók), így érdeke, hogy a gagyi házivideók helyett minőségi műsorok kerüljenek a videomegosztóra, amely idővel a tévét is ki tudja majd váltani.

Hamarosan óriásközpontba költöznek

A Google-nál közel kétezer ember dolgozik az Egyesült Királyságban, többségüknek a három londoni központ valamelyikében van a munkahelye. A keresőcég néhány napja jelentette be, hogy a Kings Cross pályaudvar közelében jelentős földterületet vásárolt meg, amelyen tizenegy emeletes saját irodaházat fog épít 2015-re. A bérelt irodákat kiváltó saját irodaházban a keresőcég összes alkalmazottja elfér majd, így nem lesz többé szükség arra, hogy a különböző telephelyek között utazzanak, bár a megbeszélések jelentős részét már most is Hangouts videokonferencián keresztül bonyolítják.

Fotó: Straub Ádám [origo]
Fotó: Straub Ádám [origo]