Majdnem olyan jó, mint a teleportálás

Cisco Teleprense rendszerek
Vágólapra másolva!
Nem kell repülőre ülniük a nagy cégek igazgatóinak, ha szemtől szemben szeretnének találkozni a kollégáikkal. Elég csak beülni egy csúcskategóriás telekonferencia-rendszerrel és főnöki bőrfotellel felszerelt tárgyalóba, és aktiválni a kamerát. Kipróbáltuk, mire képes a milliós üzleti technológia.
Vágólapra másolva!

A videotelefonálás a mai napig igazi sci-fi funkciónak számít, hiába építették be már szinte minden okostelefonba. Amíg nem látjuk például azt, hogy a hazafelé vonatozó egyetemisták videóhívással szólnak haza, addig a funkció valójában nem terjedt el. Próbálkozások persze évtizedek óta vannak: a technológusok a huszadik század harmincas éveiben eldöntötték, hogy a videohívás a jövő, és azóta időnként megpróbálkoznak vele.

Egy olyan terület létezik, amelyet teljesen meghódított magának a videohívás: ez az üzleti élet. A szakértők, tanácsadók ideje rendkívül drága, a vezérigazgatók türelme véges, és valójában senki sem szeret egy motozás után reptéri várókban kávézni. A profi, nagyfelbontású kamerákkal és óriási tévékkel üzemelő telepresence rendszerek napokat és milliókat tudnak megspórolni egy-egy cégnek.

A techológiát nem csak a legnagyobb konszernek engedhetik meg maguknak, bár egy család költségvetéséhez képest méregdrága eszközökről beszélünk. Egy "mezei" videokonferencia létrehozásához elegendő nagy felbontású kamerával rendelkező asztali telefon vagy a számítógéphez USB-n csatlakozó speciális webkamera is. A Cisco igazi csúcsberendezései azonban azok a teljes tárgyalót elfoglaló, három óriás tévéképernyőt tartalmazó eszközök, amelyek egy asztalba vannak beépítve. Az ellipszis alakú asztal egyik felén három szék található, a mikrofon az asztallapba van építve, a másik oldalon pedig a tévéképernyők kapnak helyet. Ezeknek a tárgyalóknak a világítását és a zajszigetelését is úgy alakítják ki, hogy a kamerák tökéletes képet tudjanak adni. A telekonferencia közben az arc legkisebb rezdülését is meg lehet figyelni, nem csak az elhangzottakból lehet arra következtetni, mit gondol a tárgyalópartner.

Beleolvad a valóságba a videocsevegés

A cég munkatársai az [origo]-nak elmondták, hogy a telepresence rendszerek furcsa mellékhatása, hogy személyes ismerőssé válnak olyan munkatársak, akikkel élőben soha sem találkoztak. Elsőre kisebb sokk rájönni arra, hogy évek telhetnek el, míg egy tényleg közeli baráttal valóban összefutnak. A nagy felbontású videó képes arra, hogy a valósághoz való viszonyt is megváltoztassa.

Forrás: newsroom.cisco.com
A közepes méretű készülékek gyakorlatilag robotkamerával egybeépített tévék

A telekonferencia otthoni eszközökkel is tesztelhető. A Cisco kiadott egy ingyenesen használható klienst, amely a laptopok webkameráit is képes kezelni. A rendszer előnye, hogy a profi eszközökhöz kifejlesztett videotömörítési kodekeket használja, így jobb minőségű képet képes közvetíteni. Időnként arra is van példa, hogy egy cég külföldi aukciós oldalakon árusítja ki használt telepresence eszközeit, ám még a legegyszerűbb használt nagy felbontású webkamerákért is húszezer forintnak megfelelő dollárt vagy fontot kell kifizetni.