Hét kamerával rögzít a biciklis fekete doboz

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag bicikliseknek szánt fekete dobozként működik egy amerikai fejlesztésű kerékpáros bukósisak, amelynek belsejében hét darab digitális kamerát építettek be, így minden irányból képes rögzíteni a történéseket.
Vágólapra másolva!

A CNN amerikai tévécsatornán bemutatott high-tech bukósisak egy Chaotic Moon nevű amerikai cég fejlesztése, amelyet bicikliseknek szánnak.

A fekete színű bukósisak belsejébe összesen hét darab digitális kamerát építettek be, amelyek mindegyike eltérő irányba néz, így a környezet más-más területét fedi le. A sisakban az okostelefonokéhoz hasonló gyorsulásérzékelő is helyet kapott, amely váratlan behatások, például elesés, ütközés esetén azonnal elindítja a rögzítést az összes kamerán.

A bringás fekete doboz két órányi videofelvételt tud tárolni, amelyet USB-n keresztül lehet áttölteni a számítógépre. A megoldás hatékonyságát eléggé rontja, hogy a kamerák nem rögzítenek folyamatosan, így könnyen lehet, hogy épp a baleset pillanatait nem veszik fel, csak az azután történteket. A Chaotic Moon munkatársai mindössze egy hét munkájával fejlesztették ki a sisakot, amelyet egyelőre csak nagykereskedelmi partnereiknek értékesítenek.

Megjelenését követően a fekete dobozként is működő sisak várhatóan háromszáz dolláros, vagyis nagyjából hetvenezer forintnak megfelelő áron kerül majd a boltokba a tervek szerint. Későbbi változataiba a tervek szerint az utazás adatainak rögzítését is biztosító képességet, panorámaképek rögzítésének lehetőségét is.