Az olcsó mobilok is jók lesznek az idén

mwc, Mobile World Congress 2013, Alcatel onetouch
Vágólapra másolva!
Továbbra sem csak androidos tepsimobilokból és iPhone-okból áll a mobilpiac: kipróbáltuk a bagóért elvihető firefoxos okostelefont és a Nokia korrekt árú új szupermodelljét is. A barcelonai mobilexpón az is kiderült, érdemes lesz figyelni a kínai háttérrel újjáéledő Alcatel készülékekre is.
Vágólapra másolva!

Igazi álmai csak a nagy mobilgyártóknak vannak: a Samsung és az LG látja a helyét a jövőben, amiben a vásárlók az általuk gyártott telefonon vagy tableten vezérlik a kizárólag tőlük vásárolt háztartási gépeket.

A web lesz az Android és az iOS versenytársa

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a Mobil Világkongresszuson tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a jövőt azok a cégek uralhatják, akik először képesek belátni, hogy a vásárlók nem tőlük fogják beszerezni az összes kütyüt. Mattheisen szerint a nyílt forráskódú gondolkodásnak meg kell honosodnia a készülékgyártók között is.

Ennek a felfogásnak az előfutára a korábban csak a Firefox böngészőt fejlesztő, de mostanra teljes okostelefonos operációs rendszert fejlesztő Mozilla Alapítvány. Ez a társaság bölcs módon nem egyú újabb, az Androiddal és az iOS-szel versenyző mobilplatformot akar indítani. A cég felfogása szerint nincs szükség alkalmazások telepítésére, de akár újabb appbolt indítására sem, a web maga adja a platformot, a fontosabb honlapok és szolgáltatások ugyanis már elérhetők mobilos verzióban is.

Nehéz szeretni az első Firefox-mobilt

"Drága hardveren futó rendszert könnyű írni" - így hangzik a Firefox OS jelszava, de a mondat legalábbis sokszor elhangzott az egyik első ezt futtató készülék, a ZTE Opent bemutató standon. A fejlődő piacokra szánt, valóban erőtlen hardverrel felszerelt mobil nem tűnik vonzó vételnek. A csupán 320x480 felbontású kijelző idén már nagyon gagyinak hat, a szöveg nehezen olvasható rajta, és a képek sem tündökölnek ezen. A ZTE Open úgy néz ki, mintha egy két-három évvel korábbi belépő kategóriás okostelefon lenne, amit egy korábbi kiállítás óta a polcon felejtettek.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]

A mobilt a gyártó olyanoknak szánja , akik a legelső okostelefonjukat vásárolják meg, leginkább azért, mert butatelefont már nem lehet kapni. Kulcsfontosságú lesz, hogy az 1200 milliamperórás akkumulátorral meddig marad üzemképes a készülék. Ha a telefont nem kell állandóan tölteni, első mobilnak jó választás lehet, bár az eddigi tapasztalatok alapján a legolcsóbb készülékek használhatósága mindig csorbát szenved valamilyen fontos szempontból.

Nem lesz vacak minden Firefox-mobil

A napjainkban már egy kínai gyártót rejtő Alcatel saját Firefox-mobilja jóval vonzóbbnak tűnt a riválisánál. A Deutsche Telekom standján megnézhető készülék ugyan csak demó módban működött, programokat nem lehettt rajta indítani, ám így is látszott, hogy elég jó minőségű kijelzőt szereltek bele.

Ezen a mobilon nyoma sincs az évekkel korábbi belépő kategóriás mobilokat idéző képi világnak. A cégcsoportnak tervei vannak a Firefox OS-szel, elképzelhető, hogy a magyar boltokban is megjelenik majd a mobil, bár a hazai operátorok közül egyelőre csak a Telenor hozta nyilvánosságra ilyen irányú terveit.

A Nokia megmutatja, hogy még él

A nem is olyan régen még a világ legnagyobb mobilgyártójának számító Nokia idén üldögélős kávézót épített ki standjának nagyobbik feléből. A kényelmes helyekben szűkölködő szakkiállításon ezzel sikert is aratott, megmozdulni is nehéz a kiállítóhelyen. A színes készülékekkel telerakott standon nehéz megtalálni az újdonságokat: az új Lumia 520-as belépő kategóriás okostelefonból és a 720-as típusszámú, okosabb testvéréből ugyan ki van állítva néhány darab, de ezek mellett tavaly ősszel megjelent modellek is sorakoznak.

Fotó: Szedlák Ádám [origo]

A kártyafüggetlenül negyvenezer forint körüli áron várható Lumia 520-asra nem lehet sok panasz, az appok futtatása közben ugyan érezni, hogy a kijelzőn spóroltak a finn mérnökök, a színei, olvashatósága azonban még így sem rossz. Problémát inkább az okozhat, hogy hiába a zsebbe való méret, a minden divatszínben elérhető hátlap, a vásárlók inkább az appok százezreit kínáló androidos készülékek valamelyikét választják a Windows Phone 8-ast futtató okosmobil helyett.

A Lumia 720-as azonban már sokkal jobb választásnak tűnik. A kijelző remek, a telefon száz grammnál is könnyebb, a Windows Phone 8 minimalista ikonjai pedig nagyon jól néznek ki egy ilyen karcsú készüléken. A nokiások a stand hátsó fehér falára a 720-as prototípusának kamerájával készített fotókat vetítenek: a képek tanúsága szerint a fényképezőgépre sem lesz panasz az új windowsos Nokiában. A Lumia 720 különlegessége, hogy viszonylag kedvező, kártyafüggetlenül hetvenezer forint körüli áron tervezi piacra dobni a Nokia. Ehhez képest pedig minden lényeges extra megtalálható benne, egy rápattintható vékony külső tokkal még a drót nélküli töltés is megvalósítható.

Feltámad a Motorola és az Alcatel

A Google cég tulajdonába került Motorola standjának tervezői sem azt tűzték ki célul, hogy náluk legyen négyzetméterenként a legöbb mobiltelefon. Az okosmobilok közül csupán a tavaly szeptember óta az Egyesült Államokban kapható Razr HD és a szintén negyed éve a piacon levő Razr i méltó a figyelemre. Ezek sem az újdonságuk miatt, hanem azért, mert a brit, francia és német állampolgárok is megvásárolhatják a Google által felvásárolt mobilgyártó készülkeit. Arra sajnos nem tudtak válaszolni a standon, hogy a gyártó tervezi-e folytatni a terjeszkedést például Magyarország felé.

Fotó: Szedlák Ádám [origo]

A feltámadóban lévő mobilmárkák között található a kínai tulajdonba került Alcatel is. A cég Idol nevű okostelefonjai legalább annyira színesek, mint a Nokia által kínált Lumia-mobilok, ám az Android viszonylag friss 4.2-es verziójú szoftverét futtatják. A közelmúltban a magyar szolgáltatók kínálatában főleg olcsó okostelefonokat lehetett látni a cégtől, idén azonban a csúcskategóriás tepsifontól kezdve a nagyon vékony, nagyon könnyű 4,7 hüvelykes okostelefonig több típust is bemutattak. A nem elsővonalbeli gyártók közül az Alcatel lehet az, amit idén érdemes szemmel tartani.