Sofőr nélkül spórol benzint a robotkamion

robotkamion
Vágólapra másolva!
 Elsősorban üzemanyagot akarnak megtakarítani azoknak a japán robotkamionoknak az alkalmazásával, amelyek konvojban, sofőr nélkül képesek követni egy elől haladó, emberi vezérlésű járművet.
Vágólapra másolva!

Míg a Google sofőr nélküli autókkal kísérletezik, a japán kormányzati támogatással működő, megújuló energiákkal foglalkozó szervezet, a NEDO a szállítmányozás terén akar elérni üzemanyagtakarékosságot a robottechnológia alkalmazásával.

A szervezet már évek óta kísérletezik a sofőr nélküli kamionokkal, az NHK japán tévécsatorna legfrissebb híre szerint a legnagyobb hatékonyságot egy négy járműből álló konvojjal tudták elérni. Ennél csak az elől haladó járművet vezeti emberi sofőr, a mögötte közlekedő három további kamion robotvezérléssel követi azt. A lent látható demonstrációs videóból az is kiderül, hogy a számítógép által vezetett konvoj járműveit az sem zavarja meg a haladásban, ha egy másik jármű előz be közéjük.

A teherautókonvoj négy méteres követési távolsággal tud haladni, amely révén kedvezőbb légellenállást lehet elérni. Az optimális követési távolsággal a négy teherjármű összfogyasztása mintegy tizenöt százalékkal csökken. A NEDO által kifejlesztett sofőr nélküli kamionok egyébként nem csak követni tudnak más járműveket, hanem önállóan is képesek haladni az úton, de e képességeiket csak most kezdik alaposabban tesztelni.