A kínai e-könyv vaksötétben is olvasható

Boox Moon Light
Vágólapra másolva!
Beépített világítással, egy hosszú élet alatt elolvasható könyvtárnak otthont adó tárhellyel és kényelmes lapozógombokkal rendelkezik az Onyx Boox legújabb e-könyv olvasója. Megéri-e a kínai kütyü a hatvanezer forintot, vagy érdemesebb Kindle-t venni?
Vágólapra másolva!

Megváltozott a kínai hardver kifejezés jelentése. Már nem csak a nagyon olcsó, nagyon recsegős műanyagból készült kütyüket kell alatta érteni. Remek küllemű, jó tapintású, a feladatukra teljesen alkalmas eszközöket is hoznak a konténerhajók. Az Onyx Boox Angel Glow nevű, beépített világítással rendelkező e-könyv olvasó is ilyen új fajta kínai kütyü. Közel sem tökéletes, de nagyon jó.

A beépített világítás miatt csúcstechnológiás a Boox Forrás: [origo]



Bármennyire összetartozik is, az Angel Glow-ról csak úgy lehet beszélni, ha külön tárgyaljuk a hardvert és a rajta futó szoftvert. Az ítéletalkotást nem fogjuk elbliccelni, cikkünk végén kitérünk arra is, hogy megéri-e megvenni a kínai e-könyv olvasót.

Balkezesek is használhatják

Az Onyx korábban is próbálkozott érintőképernyős e-könyv olvasó kiadásával, ám nyomásérzékeny, rezisztív technológiát használtak hozzá. Kényelmetlen volt nyomkodni, különösen az okostelefonok gyorsan reagáló kijelzőihez szokott kézzel. A problémát az Angel Glow olvasó kiadására kiküszöbölték, a legenyhébb érintésből is ért az olvasó. Ha valamire várni kell, akkor a processzor a ludas.

A legfontosabb funkciót, a lapozást nem csak a képernyőt tapogatva lehet elérni. Az Onyx olvasón óriási, hüvelykujj alá illő lapozógombok vannak. Az eszköz ráadásul kétkezes, mindkét oldali gomb alkalmas az előre- és a visszafelé lapozásra is.

Könnyebb, mint egykötetnyi Trónok harca

Közel 240 grammos súlyával az Onyx Angel Glow átlagosnak mondható. Nagy versenytársa, a Kindle Paperwhite közel húsz grammal könnyebb, de ez nem sokat számít. Mindkét eszköz könnyebb, mint egy vaskos George R. R. Martin-regény.

Szótár, internet, alkalmazások - a könyveket jól elbújtatták Forrás: [origo]



Az Onyx meglepően sok, a felhasználó által felhasználható memóriát tartalmaz. Az [origo] által kipróbált példány tartalmazott ingyenkönyveket, a tesztelők által feltöltött anyagokat, és még így is két gigabájtnyi szabad hely volt rajta. Még átlagosan ötszáz kilobájtos könyvmérettel számolva is több mint négyezer kötetet másolhattunk volna fel az Onyx olvasóra. Ez heti egy könyvet elolvasva nyolcvan évre elég irodalmat jelent. A számítás egyben arra is rámutat, hogy az e-könyv olvasók memóriájának méricskélése eléggé felesleges.

Pilótavizsgás a beállítások menü

Óriási problémák szerencsére az Onyx Boox szoftverével sincsenek, ám sokkal egyenetlenebb, mint a hardver. A felhasználó több olvasómotor közül válogathat, amelyek más funkciókat támogatnak. A legjobbnak az FBreader nevűt találtuk, amelyben lehetőség van a könyvek betűmérete mellett a margó és a sortávolság állítására is. Erre a két funkcióra azért van szükség, mert a program hajlamos faltól falig szöveget megjeleníteni a készüléken.

A készülék fejlesztőinek az ötletei érezhetően a nyitóképernyő megtervezése előtt fogytak el. Dátumkijelző, mutatós óra, nagy ikonokon keresztül elérhető könyvesbolt, böngésző, szótár került erre a felületre. A korábban megnyitott könyvek listája alig fért be melléjük a kijelző bal felső sarkába. Szerencsére a kütyü beállítható úgy, hogy bekapcsolás után rögtön a félbehagyott könyvhöz ugorjon, ne kelljen szembesülni a pilótavizsgás felülettel.

Mindenért kárpótol a beépített lámpa

A készülék típusnevében található Angel Glow nem csak fantázianév, azt jelöli, hogy új típusú beépített világítást is tartalmaz az olvasó. A szoftver ugyan ezt a komponenst már Moon Lightnak nevezi, de így is könnyen meg lehet találni a felületen. Hasonló megoldást már láttunk a Kindle-sorozat Paperwhite nevű csúcsmodelljében, de a kínai olvasó megvalósítása kicsit jobbnak érződik. A fény teljesen egyenletes, és elég erős ahhoz, hogy éjszaka vaksötétben is lehessen használni a készüléket.

Nem sokat segít a kütyü beállításában, hogy magyarul is beszél a menü Forrás: [origo]



A Kindle-be épített modullal szemben a Moon Light kikapcsolható, sőt, a szoftver energiatakarékosságból ki is kapcsolja a fényt. Nyári verőfényben nem volt alkalmunk tesztelni a készüléket, a felhők nélküli tavaszi napsütésben azonban már fél fényerőn is rizspapír fehérségűnek tűnt a kijelző.

Verdikt: pont olyan jó, mint a Kindle

Ha a lényeget nézzük, azt, hogy milyen élmény olvasni az Onyx Boox Angel Glow-on, nyugodtan ajánljuk a készüléket. Féltucatnyi formátumot ismer, még a PDF-fel is boldogul, újra tudja tördelni a sorokat, ha változtatunk a betűméreten. A készülék tökéletes beállításainak megtalálása ugyan némi időt vesz igénybe, de nem lehetetlen feladat. Ha pedig a kezdeti behangolás megvan, nyugodtan oda lehet adni a technika iránt kevéssé fogékony felhasználóknak is.

Egyedül a készülék 57 ezer forintos ára miatt lehet megállni és elgondolkodni. Hiszen a Kindle szintén világítós csúcsmodellje is ugyanennyibe kerül. Mégis a Boox mellett szól, hogy a készüléket forgalmazó Koobe cégnek van hazai kiállítóterme. Kézbe lehet venni, ki lehet próbálgatni az olvasót. Egyik cég sem árul zsákbamacskát, mindkét e-könyv olvasó tökéletesen alkalmas arra, amire szánták őket, a netes rendeléstől tartó felhasználók pedig most személyesen is beszerezhetik az aktuális csúcstechnológiát. Ezért még a helyenként csiszolatlan szoftvert is meg lehet bocsátani.