Az egész napunkat fotózza a minikamera

Memoto életrögzítő kamera
Vágólapra másolva!
Újabb cég dob piacra olyan digitális kamerát, amellyel a felhasználó egész napját megörökítheti. A Memoto csupán akkora, mint egy kitűző, ruhára csíptetve viselhető, és félpercenként exponál.
Vágólapra másolva!

A minikamera egy svéd startup cég, a Memoto fejlesztése, amely a Kickstarter ötletportál felhasználóitól és európai befektetőktől egymillió dollárt kalapozott össze az eszköz gyártásához. Tavaly egy brit cég mutatott be hasonló készüléket. A 280 dolláros, vagyis nagyjából 65 ezer forintos áron előrendelhető kamera kisebb egy gyufásdoboznál, belsejében 8 gigabájt memória található, amely nagyjából hatezer fénykép raktározására alkalmas az elérhető 5 megapixeles maximális felbontás mellett.

A szerkezet időjárásálló kivitelben készül, így akár a kabát hajtókájához rögzítve is gond nélkül viselhető, és minden harmincadik másodpercben automatikusan készít egy felvételt - a felvétel helyszínének koordinátáival együtt -, kezelőgombok egyáltalán nincsenek rajta, csupán egy, a töltöttséget jelző indikátor. Számítógéphez kapcsolva a harminc másodperces exponálási intervallum szabadon átállítható.

Forrás: Memoto
A kütyü nem zavarja viselőjét a mozgásban

Akkumulátorát kétnaponta kell tölteni, a fotókat pedig számítógépen keresztül, automatikusan képes feltölteni egy webes tárhelyre, ahol helyszínek és az időpont alapján lehet keresgélni a fotók között. A feltöltést követően a tárhelyről a Facebookra vagy más közösségi oldalra is ki lehet küldeni a fotókat, amelyeket iPhone-os és androidos applikációkból is el lehet érni, a teljes albumok pedig az ismerősökkel is megoszthatók.

Forrás: Memoto
Kétnaponta kell feltölteni az akkumulátorát

Az április vagy május tájékán debütáló eszközből eddig háromezer darabot rendeltek meg, ezekhez egy évnyi ingyenes tárhely jár majd. Tekintve, hogy ha valaki napi négy gigabájt felvételt akar életéből archiválni, az éves szinten már mintegy másfél terabájtnyi képfájlt jelent, ez komoly tárkapacitást igényel - de a termék fejlesztői azt ígérik, hogy nagyon jutányos áron, és titkosítva őrzik majd a képeket.