High-tech füst jelzi majd az új pápát

Vágólapra másolva!
A Vatikán nem csak a Twitterrel és a közösségi médiával barátkozott meg, a számítógépekkel is közeli viszonyt ápol. Az új pápa megválasztását ugyan még füst fogja jelezni egy kör e-mail helyett, a füstöt kibocsátó anyagokat már vegyészek keverték össze.
Vágólapra másolva!

A téves riasztások elkerülése miatt ma már a Vatikán vegyészei által előállított anyagok felelősek elő a pápát választó konklávé sikerességét vagy kudarcát hírül adó füstért - adta hírül a Catholic News Agency hírügynökség.

A fekete füst előállításához kálium-perklorát, antracén és kén keverékét gyújtja meg az egyik kályhában a számítógép. A fehér füsthöz pedig kálium-klorátot, laktózt és gyantát égetnek. A szavazatok összeszámlálása után egy elektromos panelen jeleznek a vegyészeknek, hogy a fekete vagy a fehér füstöt produkáló anyagot készítsék-e elő.

Ventilátor segít rá a füstre

A kémény sem csak egy egyszerű rézcső, a füst távozásának megkönnyítése miatt elő van melegítve, ráadásul egy rásegítő ventilátor is található benne, hogy mindenképp tudjanak jelezni a konklávé döntésére váró híveknek.

Nem szurok füstöl, hanem kén és antracén MTI/EPA/Maurizio Brambatti


Eredetileg a pápaválasztást jelző füstöt az elégetett szavazócédulák bocsátották ki. A füst színét adó anyagokat egy második kályhában égették el. A fehér színhez vizes szalmát, a fekete füsthöz pedig szurkot gyújtottak meg.

A kápolnából eltűnik a technika

Míg a híradáshoz használ technológiát a Vatikán, a szavazásnak helyt adó Sixtus-kápolnából száműztek minden elektronikus eszközt. Az ABC News híradása szerint még a klímaszenzorokat is kiépítették a kápolnából, nehogy valaki lehallgatóberendezésnek nézze azokat.

A kápolna köré zavaróberendezéseket is telepítettek, amelyek lehetetlenné teszik, hogy bentről bármilyen információt ki lehessen juttatni. A rendszer az egyes repülőgépeken használt szerelt, a mobilozást gátló rendszerhez hasonlít.