Bezár a Messenger, így mentheti meg ismerőseit

Vágólapra másolva!
A Microsoft eredeti tervei szerint március 15-én zárt volna be a Live Messenger. Bár a csevegőprogram használói végül kaptak néhány hét haladékot az átállásra, érdemes már most biztonságba helyezni az internetes kommunikáció egyik legnépszerűbb platformján tárolt adatokat. Megmutatjuk, hogyan kell átköltözni a Messengerről a Skype-ra.
Vágólapra másolva!

Bár a Microsoft még 2011-ben felvásárolta a világ legnépszerűbb internettelefonos szoftverének számító Skype-ot működtető céget, hosszú ideig semmilyen jel sem mutatott arra, hogy ezzel nagy népszerűségnek örvendő saját üzenőprogramjának halálos ítéletét is aláírja. A Live Messenger készítői sem utaltak ilyesmire az [origo]-nak adott két évvel ezelőtti interjúban.

Kapott még néhány hetet, hogy átállhasson

A Microsoft tavaly, meglehetősen váratlanul jelentette be, hogy bezárja a Live Messengert, hiszen néhány hónappal korábban még új verziót adott ki a programból. Ugyanakkor a Messenger leállítása racionális lépésnek tűnik, mert a Skype-nak legalább duplaannyi felhasználója van világszerte, ráadásul a program már a cég irodai programjaival is képes együttműködni, míg riválisa gyakorlatilag csak otthoni PC-kre való.

Forrás: Microsoft
Ha a messengeres mellett Skype-fiókunk is van, itt lehet egyesíteni őket

Az is a Skype mellett szól, hogy míg a Messengerben csak legfeljebb reklámok értékesítéséből szerezhetett valamennyi pénzt a Microsoft, a Skype esetében az internet és valódi telefonvonalak közötti hívást biztosító prémium szolgáltatások is bevételt termelnek a cégnek. Az eredeti ütemterv szerint 2013 március 15-én zárt volna be a Messenger, de a zökkenőmentesebb átállás érdekében a Microsoft néhány héttel későbbre halasztotta a leállást, április 8-át követően azonban többé senki sem léphet be a Live Messenger rendszerébe.

Minél előbb át kell állni Skype-ra

A zökkenőmentes átállás érdekében a felhasználóknak ajánlott, hogy még a bezárás előtt álljanak át a Messenger utódjául választott Skype-ra. Ha nem felejtették el a messengeres fiók felhasználói nevét és jelszavát, ez a feladat pofonegyszerű: le kell tölteni a Skype-ot, feltelepíteni, és belépni a messengeres belépési adatokkal. Fontos, hogy ilyenkor a "Belépés Microsoft-fiókkal" menüt válasszuk a belépéshez, mert a főképernyő elsődleges belépőfelületén az eleve a Skype-on regisztrált adatokat várja a szolgáltatás.

Arra is lehetőség van, hogy a felhasználó összevonja a meglévő Skype-os és messengeres fiókját. Ha valaki először lép be a Skype-ra messengeres jelszóval, a rendszer rákérdez arra, van-e a felhasználónak meglévő felhasználója az előbbi rendszeren. Ha igen, összevonja a fiókokat, ilyenkor mindkét hálózaton felvett ismerősök megjelennek a kontaktlistán. Az újabb Messengerhez hasonlóan a Skype-ot is össze lehet kötni a Facebookkal, így a közösségi oldalon jelen lévő ismerősöket is fel lehet hívni rajta online. A Skype főképernyőjének bal oldalán lévő partnerlistában külön lehet szűrni akár a facebookos, akár a messengeres ismerősöket, de alapból a teljes lista megjelenik.

Mit kell tenni, ha nem ismerjük a jelszót?

Előfordulhat, hogy valaki nem tudja sem a felhasználónevét, sem a jelszavát. Előbbit a Messengerben úgy lehet megnézni, ha a saját név melletti profilképre kattintunk a jobb egérgombbal, ott pedig a "Saját névjegykártyájának megtekintése" menüpontot választjuk ki. A megnyíló ablakban egy @hotmail.com, vagy @live.com-ra végződő cím az adott fiókhoz tartozó felhasználónév.

Forrás: [origo]
Itt tudjuk megnézni a Messengerben, mi a felhasználói nevünk

Ha valaki nem emlékszik a Messengerben használt fiókjának jelszavára, mert évekkel azelőtt regisztrált, és ugyanazt a számítógépet használja, ezért sohasem kellett újra begépelnie, akkor a login.live.com oldalt kell felkeresni, ahol a jelszó helyreállítását a "Nem éri el fiókját?" menüpont alatt lehet kérni.

Új jelszót a rendszer például a regisztrációhoz használt e-mail címre tud küldeni. Persze ha ez épp az a Live-fiók, amelynek a jelszavát nem tudjuk, akkor ez nem túl nagy segítség. Ha a Microsoftnak korábban megadtuk a mobiltelefonunk számát, arra is tudnak küldeni jelszót. Ennek hiányában ("Egyik lehetőséget sem tudom használni" menüpont) egy űrlap kitöltésével közvetlenül a Microsoft magyarországi ügyfélszolgálatával lehet felvenni a kapcsolatot. Nekik olyan járulékos adatokat kell megadni a fiók birtoklásának bizonyítékaként, mint például az esetleges korábbi jelszavak, valamelyik biztonsági kérdésre adott válasz (ilyen lehet az első háziállat neve), néhány közelmúltban elküldött levél tárgya, vagy ismerősök e-mail címei.

Forrás: Microsoft
Nem éri el a fiókját? A Login.live.com-on itt lehet új jelszót kérni

Új fiók létrehozása az utolsó lehetőség

Ha a Microsoft ügyfélszolgálatán keresztül sem sikerült új jelszót igényelni, nem marad más, mint teljesen új fiók létrehozása a Skype-on. Ezt megelőzően a még működő Live Messengerből érdemes elmenteni az ismerősöket, hogy az új címmel is fel tudjuk venni őket. Ehhez elég jobb klikket nyomni a nevükön, a felnyíló menüben megjelenik a regisztrációkhoz használt e-mail cím. Ezeket le kell írni valahova, és az új fiókba egyesével felvenni a kapcsolatokat újra.

Nem feltétlenül fog minden felhasználó örülni a Messenger és a Skype összevonásának. Az utóbbi szoftver ugyanis még a Live Messengernél is zártabb, nem lehet elérni például több hálózatot támogató, univerzális üzenőprogramokból, kizárólag a hivatalos kliensprogramból. Bár az alternatív chatprogramok alól egyelőre még működnek a messengeres fiókok, az [origo] úgy tudja, ezek használatára már nem sokáig lesz lehetőség.