Az információs oldalak többsége elérhetetlen

Vágólapra másolva!
Elérhetetlenné váltak és lelassultak a közlekedési vállalatok és az autópálya-kezelő által üzemeltetett információs oldalak. A hóban ragadt rokonaikért aggódó internetezők túlterhelték a szervereket. A közösségi GPS-ek rossz információkat adnak, de már készül a katasztrófatérkép.
Vágólapra másolva!

Nehezen jut információhoz az, aki a MÁV információs vonalát próbálja felhívni, vagy a vonatok pontos helyzetéről információt adó vonatinfó oldalt próbálja meg elérni. A vasúti menetrendet tartalmazó Elvira.hu oldalon folyamatosan bővülő cikkben teszik közzé, hogy melyik viszonylaton mennyit késnek a vonatok. A Volán-társaságok információs lapja gond nélkül működik, folyamatosan frissítik, melyik viszonylatokon nem járnak a buszok.

Az utakról nincs hír az interneten

Elérhetetlen az Állami Autópálya Kezelő Zrt. honlapja is. Amikor működik, akkor az Autópálya.hu-n webkamerákon és szöveges formában is meg lehet tekinteni, hogy mely szakaszokon lehet forgalmi dugókra számítani. A katasztrófahelyzetben fellépő terhelést azonban nem bírta az állami szerv honlapja, és március 14 délutánja óta nem érhető el.

Az autósok tájékoztatására szolgáló Útinform.hu oldal ideiglenes szerverről üzemel, de ez csak lassan töltődik be. Ugyanerre a webcímre irányítja át a látogatókat a szintén működésképtelen Közút.hu is.

Smsben figyelmezteti az autósokat a Belügyminisztérium Forrás: [origo]



Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtótájékoztatóján közölték, hogy a Belügyminisztérium SMS-ben fordult az autósokhoz. Az üzenet szövege a következő: "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!" A tárca aláírásával kiküldött üzenetet mindhárom mobilszolgáltató ügyfelei megkapták.

A GPS-ben sem szabad bízni

A forgalmi dugókról normál helyzetben pontosan tudósító, a felhasználók és a flották bejelentéseit felhasználó térképprogramok nagyon rossz hatásfokkal működnek a hóhelyzetben. Mivel a járműflották nincsenek az utakon, vagy ha ott vannak, maguk is elakadtak, ezért az Egérúthoz és a Google Térkép forgalmi információhoz hasonló szolgáltatások pontatlan információkat közölnek. Gyorstesztünk során arra kértük a magyar fejlesztésű Egérút programot - korábbi tesztünket erre találja -, hogy tervezzen Szegedre útvonalat, és egyáltalán nem jelzett problémákat az útra.


A felhasználók által beküldött forgalmi jelentéseket felhasználó, iPhone-ra és Androidra is elérhető Waze térkép jobb hatásfokkal működik. Ezen megjelennek az út- és hídlezárások, illetve jelzi azokat a szakaszokat is, ahol egyáltalán nem lehet haladni.

A legpontosabb információkat azonban a katasztrófahelyzet kezelésére létrehozott Hungary SOS oldal közösségi térképe kínálja. Ezen nemcsak a dugók, lezárások jelennek meg, hanem az ideiglenes melegedőhelyek, szállások is. A térkép önkéntes szerkesztői folyamatosan töltik fel az új helyeket, és azoknak a bajba jutott autósoknak a koordinátáit, akik segítségre szorulnak.