Újabb magyar műkincsek a Google netes múzeumában

Vágólapra másolva!
A Nemzeti dal eredeti kézirata és a Vörösruhás nő című festmény is tökéletes minőségben nézegethetővé vált a Google Arts Projectjén. A keresőcég munkatársai 151 magyarországi műtárgyat digitalizáltak be a cég online műterméhez.
Vágólapra másolva!

A két évvel ezelőtt útjára indított oldalon a Street View utcai panorámaképek rögzítéséhez hasonló megoldással digitalizálják a világ legnagyobb múzeumainak műtárgyait a keresőcég munkatársai. Az Art Project keretében többek közt a szentpétervári Ermitázs, vagy a New York-i Museum of Modern Art leghíresebb műtárgyait lehet megtekinteni gigapixeles felbontásban. Az oldalon egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum műkincsei már elérhetők voltak.

Forrás: [origo]
A Nemzeti dal eredeti kézirata az Art Projectben

A böngészőből ezentúl a magyar Iparművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum összesen 151 új műtárgyát is el lehet érni, ezzel a hazai múzeumok összesen 350 műtárgya vált elérhetővé a böngészőből. A Google Art Projectjében elérhetővé tett műtárgyakat olyan óriási felbontásban publikálják, hogy a festmények, szobrok vagy ékszerek legkisebb részletére is rá lehet zoomolni a böngészőből. Sok esetben ilyen részletességben még a valódi kiállításon sem lehet megnézni egy-egy tárgyat.

Bárki megnézheti a Nemzeti dal kéziratát

Csütörtök óta az oldalon elérhető a Nemzeti dal eredeti kézirata, amelyet Petőfi Sándor 1848. március 13-án ceruzával írt: kortársak visszaemlékezései szerint ez a kéziratlap volt a nyomdai szedés alapja. A 165 éves írás fényre, hőre, párára érzékeny, fakulnak rajta a sorok. Így az eredeti példányt az elmúlt közel 40 évben nem lehetett megtekinteni, az interneten azonban mostantól bárki megnézheti.

Forrás: [origo]
Egészen fel lehet nagyítani a Rippl-Rónai festményt

Az Iparművészeti Múzeum műtárgyai közül sok más mellett Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című alkotása lett elérhető most az Art Project-ben. A jelenleg külföldön kiállított különleges falikárpit a II. világháborúban kis híján megsemmisült, akkori tulajdonosának házában ugyanis a legtöbb textildísz elpusztult.