Látványos űrkiállítás nyílt Budapesten

European Space Expo, Erzsébet tér, Budapest, 2013
Vágólapra másolva!
Ha nem hiszi el, hogy a világűr kutatásának a mindennapokban is van haszna, érdemes pár percre beugrania a budapesti Erzsébet téren felállított űrsátorba a következő napokban.
Vágólapra másolva!

A március 25-ig látogatható European Space Expo című kiállítás az európai űrtevékenység alkalmazásait mutatja be a nagyközönségnek. A 13 nagy méretű érintőképernyőn láthatjuk például az "európai GPS", a Galileo program fejlesztésének helyzetét, valamint Európa Föld-megfigyelő programja, a Copernicus főbb feladatait. A kiállítási tér közepén egy két méter átmérőjű, forgó, belülről vetített plexigömb áll, a térképek témáit a látogatók választhatják ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

A Galileóval Európa egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy saját intelligens műholdas navigációs rendszerrel rendelkezzék, ami a gazdaságban és a mindennapi életben rengeteg előnnyel jár. Az új műholdrendszer 2014-től még jobb szolgáltatásokat fog lehetővé tenni, amelyek hatékony működése a műholdas navigációs technológiákon alapul. Ezek közé tartozik a pontosabb autós navigáció, az eredményes közúti forgalomirányítás, a kutató és mentő szolgáltatások, a biztonságosabb banki tranzakciók vagy a megbízhatóbb villamosenergia-ellátás.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A galériáért kattintson a képre!

A globális műholdas navigációs alkalmazások piaca az évtized végére eléri a 240 milliárd eurót, vagyis a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 7%-a - Európában 800 milliárd euró - a műholdas navigációs szolgáltatásoktól fog függni. Független tanulmányok szerint első 20 évében a Galileo akár 90 milliárd euróval is hozzájárulhat az európai gazdasághoz.

A Copernicus program műholdakkal és földi telepítésű mérőeszközökkel gyűjtött adatokat használ fel. Például az óceánok állapotának vagy a légkör kémiai összetételének pontos megfigyelésével segít az éghajlatváltozás és más környezeti kérdések jobb megértésében. Ezenkívül biztonsági alkalmazásai is lesznek, például a határok megfigyelése. Az OECD szerint 2017-re a földmegfigyelési adatok globális piaca évi 3 milliárd dollárra emelkedhet. A Copernicus várhatóan 4-10-szer akkora hasznot fog termelni, mint a megvalósításához szükséges befektetés összege.

Az európai űreszközgyártó ágazat forgalma jelenleg évi 5,4 milliárd euró, és több mint 31 ezer magasan képzett munkavállalót foglalkoztat.

A kiállítás Budapesten, az Erzsébet téren látható, március 25-én (hétfő) 18 óráig. Munkanapokon 9-től 18 óráig, hétvégén 10-től 18 óráig tart nyitva, a belépés ingyenes. Minden információ több nyelven elérhető. Számos előadás is van a programban, amely részletesen itt látható.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]