Világító drónok száguldoztak a Temze felett

Vágólapra másolva!
A harminc darab, egyszerre mozgó, miniatűr robotrepülővel a legújabb Star Trek mozifilmet reklámozták alkotóik.
Vágólapra másolva!

Ahogy a történelem folyamán sokszor, a haditechnika lassan átszivárog a civil életbe, ahol békésebb módon használják fel. A drónok esetében sincs ez máshogy, a köztudatban még leginkább gyilkológépként élő pilótanélküli gépek ma már filmeseket és tévéstábokat segítenek, de egyesek már dolgoznak az árukiszállító gépeken is. Nem meglepő módon a reklámipar is rátalált az új technológiára, legutóbb a Paramount Pictures filmstúdió használt drónokat legújabb Star Trek filmje népszerűsítéséhez.


szólj hozzá: Világító drónok reklámozták a Star Treket


Március 24-én este harminc kivilágított quadrokopter jelent meg a Temze felett, percekkel a Föld órája esemény előtt, amikor a környezettudatos fogyasztók egy órára kikapcsolják a felesleges lámpákat. Az akcióban részt vett London városa kikapcsolva a Tower és a Big Ben világítását is, ezt használták ki a filmesek, akik egy független művészcsoport segítségével hajtották végre akciójukat.

A művészet és modern technológia ötvözésével kísérletező Ars Electronica Futurelab csoport tagjai harminc világító drón mozgását koordinálták a Temze felett, amelyek rövid kergetőzés után a jól ismert Star Trek-logót rajzolták ki, mielőtt sötétbe borult a város. A kevesebb mint félkilós AsTec Hummingbird repülő robotok mozgását az Ars Electronica által fejlesztett szoftver koordinálta, ami a drónokba épített GPS segítségével határozta meg azok helyzetét. Az osztrák technoművészeknek nem ez volt az első tavaly Linzben már bemutatták fejlesztésüket, igaz ott még nonprofit módon.