Excel-játékot írt az unatkozó könyvelő

Vágólapra másolva!
Egy nagy Excel munkalapból csinált játékot Cary Walkin, kanadai könyvelő. A táblázatkezelőben futó programban szörnyeket kell legyőzni, kincset lehet gyűjteni, tehát sokkal izgalmasabb azoknál a feladatoknál, amikre az Excelt használni szokás.
Vágólapra másolva!

Ingyen letölthető és játszható az az Excelben írt program, amit Cary Walkin, egy lelkes, játékrajongó könyvelő írt egyetemi tanulmányai mellett. A játék elindításához nem kell DirectX futtatási környezet, nincs szükség erős grafikus kártyára, elég ha a gépre fel van telepítve a Microsoft irodai csomagja. Az Excel-játékot tartalmazó munkalap nem kicsi: egy teljes megabájtot foglal el a játék. Egy mai programhoz mérve ez persze apróság, ám a táblázatkezelővel készített dokumentumok jellemzően pár tucat kilobájt méretűek szoktak lenni.

Forrás: Cary Walkin
A régi játékokat idézi az Arena.xlsm felülete

Az Arena.Xlsm nevű program nem csupán ujjgyakorlat, annak a bemutatása, hogy akár Excelben is lehet játékot írni. Komoly történettel rendelkezik, több mint kétezer, eltérő képességekű ellenféllel lehet összefutni benne, nyolc főnököt kell legyőzni. A játék történetének ráadásul négy különböző végződése is van, attól függően, hogy a játékos milyen döntéseket hozott a kalandok során.

Walkin nem tör játéktervezői babérokra. A LinkedIn professzionális közösségi oldal szerint Kanada legnagyobb könyvelőcégénél dolgozik és mellette tanulmányokat is folytat. Az exceles játék fejlesztését azonban nem adta fel. Az 1.0-s verzió kiadása után rögtön publikálta a blogján, hogy milyen további fejlesztéseket tervez.

Az Arena.Xlsm az Excel 2007-es, 2010-es és 2013-as verzióival működik. Elindítani kizárólag PC-n lehet, mert a játék futtatásához szükséges makrók nem működnek az Office maces kiadásán.