Vágólapra másolva!
Egy brit egyetem kutatói kifejlesztették az eddigi legjobb optikai kábelt, amelyen már a fénysebesség 99,7 százalékával tudnak száguldani a gigabájtok.
Vágólapra másolva!

A Southamptoni Egyetem kutatóinak sikerült kikísérleteznie hogyan lehetne a jelenleg elérhető megoldásoknál nagyobb sebességgel adatot továbbítani optikai kábeleken keresztül. A mérések szerint másodpercenként 73,7 terabitet - több mint 9 terabájtot, több mint kilencezer gigabájtot - sikerült továbbítaniuk, ami jóval meghaladja a jelenleg leggyorsabbnak számító 40 gigabites, azaz hálózatok adatátviteli kapacitását, amelyek azonos idő alatt nagyjából 5 gigabájtnyi adatot továbbítanak egyik pontból a másikba - adta hírül az ExtremeTech című technológiai hírportál.

Kanyarban halad a fény Wikipedia


A fény vákumban 299 792 458 métert tesz meg másodpercenként, ám a közeg befolyásolja sebességét, mint például a most használatban lévő tömör optikai kábelek esetében, amelyekben 31 százalékkal lassabb. Tehát amikor a szolgáltatók azt nyilatkozzák, az ő hálózatukon fénysebességgel történik az adattovábbítás akkor kegyes hazugságról van szó, hiszen tulajdonképpen az adott közegben elérhető leggyorsabb sebességről beszélnek, ami elmarad az ideális körülmények között elérhető maximumtól. A kutatók megoldása természetesen az üreges kábel, ahol levegőn keresztül történik az adatátvitel, a közeg ellenállásának csökkenése miatt jóval gyorsabban

Az ötlet természetesen nem új, ám most először sikerült olyan kábelt kifejleszteni, ami a tömör anyagokhoz hasonlóan hajlítható. A southamptoni egyetem kutatóinak titka egy olyan bevonat a kábelen, amely minimális elnyelődéssel tükrözi vissza a rávetülő fényt, így az jelentős veszteség nélkül juthat célba. A kábel természetesen még csupán kísérleti stádiumban van, egyelőre nem is várhatjuk, hogy megjelenjen a lakossági felhasználásban. A legvalószínűbb felhasználási terület az adatközpontok és a szuperszámítógépek közötti kommunikáció gyorsítása lesz.