Óriás robotmedúzát fejlesztettek a Virginia Tech kutatói

Vágólapra másolva!
Óriás robotmedúzát fejlesztenek az amerikai Virginia Tech hallgatói. A Cyróra keresztelt robotot hadászati célokra is használhatják.
Vágólapra másolva!

Óriás robotmedúzát fejlesztenek az amerikai Virginia Tech hallgatói - írja a Huffington Post. A Robojelly névre keresztelt óriás robotmedúza első verzióját már tavaly májusban bemutatták a hallgatók, de a múlt héten ugyanez a kutatócsoport lerántotta a leplet Cyroról, a robotmedúza továbbfejlesztett változatáról, amely immár majdnem 2 méter átmérőjű és 77 kilogramm.

Az Egyesült Államok Haditengerészetének Fegyverzeti Központja és a Tengeri Kutatások Hivatala által finanszírozott projekt célja, hogy egy olyan szerkezetet hozzanak létre, amely saját energiaforrással rendelkezik és automatikusan képes megfigyelni a tengeri környezetet. A tengeralatti megfigyelés segíthet például az olyan esetekben, mint ami legutóbb Egyiptomban történt. Ott egy hajó megsértette a tengerfenéken végighúzódó internetes kábelt, ami az egész országban lelassította az internetet. De az óriásmedúzát hadászati és környezetvédelmi célokra is használni lehet majd.