Kiváltja a laptopot a hibrid táblagép?

Vágólapra másolva!
Minek külön laptopot és táblagépet venni, ha egyben is megkaphatjuk mindkettőt? Bár a Windows 8-at futtató HP Envy x2 az iPad árának csaknem duplájába kerül, levehető képernyőjével igény szerint betölti egyik vagy másik géptípus szerepét. De vajon megéri hibrid gépet választani?
Vágólapra másolva!

Bár a Hewlett-Packard nevéről nem kimondottan a szexis, dögös formatervű számítógépek jutnak az ember eszébe, az Envy x2-es tervezői jó munkát végeztek: az ék alakú gép fekete billenyűzetével, alumíniumötvözetből készült házával annyira megközelíti a konkurens Macbook Airt, amennyire csak lehet. A képernyő minőségére nem lehet panasz, pontosan, gyorsan reagál az érintésre, bár sajnos a mai divatnak megfelelően csillog, ami zavaró tud lenni. Melegedést egyáltalán nem tapasztaltunk, annak ellenére, hogy a gépben semmilyen hűtőrendszer nincs.

Amikor a gép dob hátast

A kivitelezés azonban már hagy kívánnivalót maga után, a tábla látványosan lötyög a billentyűzetet tartalmazó egység mögötti csatlakozóban. A felnyitásakor a billentyűzet mögül kitüremkedő perem kifordulva támasztékként szolgál, de sajnos nem tökéletesen: a képernyő teljes hátranyitáskor a gép instabillá válik, egy nagyobb bökésre könnyedén hátrabillen az egész, ami egy érintőkijelzős számítógép esetében nem túl praktikus.

A HP Envy x2 laptopmódban - további képekért kattintson a fotóra! Fotó: Magócsi Márton [origo]


A levehető billenyűzet a szövegbevitel mellett egyéb extrákat is nyújt, például van benne egy extra akkumulátor, ami órákkal képes meghosszabbítani az üzemidőt. Ilyen módban egy normál munkanapot is kibír az x2-es egyetlen töltéssel, próbáink során több mint hat órán át bírta nagyfelbontású videók folyamatos lejátszását a gép. Ez persze csak egy notebook szemszögéből számít extrának, egy jobb táblagép eleve képes ilyesmire külső akkumulátor csatlakoztatása nélkül is.

Emellett a tévéhez való csatlakozáshoz szükséges HDMI, egy memóriakártya-olvasó, illetve két darab USB-port is itt kapott helyet, ez utóbbi kettő ráadásul csak 2.0-s, azaz nem az elérhető leggyorsabb típusú. A billentyűk kényelmesek, bár a világítás hiányzik alóluk, a tapipad jó minőségű, bár kissé túl érdes. A beépített Beats Audio hangszórók a kategóriához képest jól szólnak, bár a billentyűzet felhelyezéskor éppen kitakarja ezeket.

Nem egy erőmű, de ritkán kell tölteni

Az Envy 2-esben egy kétmagos, 1.8 gigahertzes Intel Atom processzort dolgozik, ez a lapkatípus a korábbi netbookokból lehet ismerős. Bár az utóbbi években egyre gyorsabb modellek jöttek ki belőle, ez a chip még mindig nem alkalmas látványos játékok vagy videovágó szoftverek kiszolgálására, de böngészni vagy az Angry Birds-szel játszani ezen a gépen is gond nélkül lehet.

A gép tabletként használva - további képekért kattintson a fotóra! Fotó: Magócsi Márton [origo]


Mivel a hibrid gépben nem merevlemez, hanem egy 64 gigabájtos SSD-meghajtó dolgozik, a rendszerindulás nagyon gyors, ám ha több programot is megnyitunk, hamar el lehet érni a korlátait. Az viszont kétségkívül pozitívum, hogy a teljes értékű Windows 8-nak köszönhetően akár a megszokott számlázó, útnyilvántartó program, vagy fejlesztéshez szükséges szoftverek is elfutnak rajta, ellentétben az iPaddel vagy az androidos táblákkal.

Egy nagyon drága netbook

A HP Envy x2-es hibridje tulajdonképpen egy ultramodern csomagolásba ültetett netbook. Kétségkívül sokkal jobb az üzemideje elődeinél, hiszen egy töltéssel akár nyolc órán át is bírja. A teljesítménybeli korlátai azonban érthetetlenné teszik a hazai 250-280 ezer forintos vételárat, amiből nagyjából egy iPad és egy korrekt laptop is megvásárolható. Ennyi pénzért a HP hibrid gépe nem tűnik jó vételnek, hiszen az amerikai boltokban egy iPad áráért lehet hazavinni, annyiért pedig sokkal jobb választás lenne egy netbooknál.