Félbevágott tévé az új csúcsmonitor

Vágólapra másolva!
Az LG új monitora annyira szélesvásznú, hogy nézőjének forgatnia kell a fejét két oldala közt. A nagyjából egy okostévé árába kerülő, óriásfelbontású képernyő autószimulátorhoz és akciójátékhoz is remek, a mozirajongók viszont hoppon maradnak vele.
Vágólapra másolva!

Számítógépes képernyőkből az utóbbi években inkább csak nagyobb és olcsóbb modellek jelentek meg, túlságosan érdekes típusok nem igazán. Az LG új, 29 colos képernyője ehhez képest látványos újdonságot kínál: majdnem olyan széles a képernyője, mint a moziban vetített film.

Mintha egy tévét félbevágnánk

A szokásos 16:9 helyett ugyanis a 29EA93-as modell 21:9-es képarányban készül, ami nagyjából úgy fest, mintha egy mai átlagos képernyőt oldalirányba széthúztak volna. Így hiába a 73 centiméteres képátló, szélességre az új monitor akkora, mint egy tipikus, 32 colos lapostévé, viszont csak olyan magas, mintha a tévét kicsivel a fele felett kettévágták volna.

Olyan, mint egy félbevágott tévé Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Mind egy windowsos PC, mind pedig egy Mac csatlakoztatásakor automatikusan beállt a monitor full-HD-nál kicsivel nagyobb, 2560x1080 pixeles felbontására. A munkaterület magassága érezhetően szűkült, de a szélesség jelentősen megnőtt, ha a baloldalra húzott ablak után a jobboldalon lévőt akarjuk megnézni, el kell fordítani a nyakat is.

Nagyobb szemünk lesz a játékban

A régebbi játékok közül nem mindegyik hajlandó futni a nagyobb felbontásban, de például a néhány hete megjelent Sim City, vagy a GTA-ra hajazó Sleeping Dogs gond nélkül elindult extra széles üzemmódban is. Mivel a monitor felbontása csak kicsivel nagyobb a standard full-HD-s képnél (1920x1080 pixel), nem érzékeltünk különösebb lassulást: az a játék, amelyik futott HD-ben, a szélesvásznú monitor felbontásában sem szaggatott egy középkategóriás Nvidia Geforce GTX560 videokártyán.

Ez mind elfér a 21:9-es monitoron Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A laptopok közül még az üzleti modellek sem voltak képesek meghajtani a szokásosnál nagyobb felbontással és formával rendelkező monitort, ezek utólagos bővítésére pedig nincs mód, még a monitor vásárlása előtt meg kell nézni a gyártó honlapján a gép képességeit.

Házimozira nem a legjobb

Az ultra szélesvásznú monitor láttán felcsillant a szemem, hiszen rengeteg mozifilmet forgalmaznak olyan képaránnyal, ami még a szokványos otthoni lapostévéken is egy vékony fekete csíkkal jelenik meg. A számítógépen futó VLC Playernek az extrém képszélesség nem okozott gondot, dupla egérkattintásra a helyes méretre állította a képarányt.

Ezzel szemben a HDMI-n keresztül a monitorra kapcsolt Dune médialejátszón folyamatosan kellett játszani a képbeállításokkal ahhoz, hogy megfelelő, torzításmentes képet kapjunk. Ehhez ráadásul a monitor beállításait is nyomkodni kellett, ami azért nem jó, mert a képernyő aljára helyezett gombokkal igazi kínszenvedés bármilyen paramétert is módosítani. Az esti félhomályban csupán az, hogy a számítógép képéről egy médialejátszóra váltsunk, egy igen nehéz feladatnak tűnik, több nap után is állandóan mellényúltam a billentyűknek.

Mivel ez egy monitor, hiányoznak belőle a tévék képjavító algoritmusai, ami bizony meglátszik a lejátszott filmeken is: a tévén tökéletesnek tűnő HD-filmek zajosabbak az LG monitorán. Nem túl praktikus az sem, hogy a készülékről hiányzik az optikai hangcsatlakozás is, így modernebb, komolyabb hangrendszert nem lehet rákötni, saját belső hangszórói pedig legfeljebb irodai munkához elegendőek.

Videovágó szoftverhez ideális

A legpraktikusabban játékon kívül az [origo] videós kollégái tudták használni az LG új monitorát, hiszen a videovágó szoftverek felépítéséből adódóan praktikus, ha a monitoron széltében az átlagosnál több hely van, így ugyanis nem kell állandóan görgetni az idősorhoz tartozó képi tartalmak és hangok között.

Leginkább célszoftvernél hasznos az extra széles kivitel Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szövegszerkesztésre kevésbé praktikus a széles monitor, mivel nem elég magas a képe, bár egymás mellett könnyedén elfér rajta két összehasonlítandó dokumentum. Hasonló igaz az Excelre is, ahol inkább a sok oszlopot tartalmazó táblázatokon lehet vele jól dolgozni, a sok sor viszont nem barátja a készüléknek. A munka során azonban elég sok kényelmetlenséget okoz az, hogy az LG monitorának lábán nem lehet állítani magasságot, csak be lehet dönteni a képernyőt, így a vásárló kénytelen például egy dobozra vagy szótárakra pakolni a képernyőt, ha magasabbról kívánja nézni azt.

Leginkább játékra való

Bruttó 160 ezer forintos árával az LG29EA93 egy elég drága monitornak számít, bár csak az otthoni használatra szánt típusok között. Ennyiért már egy 42 colos tévét is lehet venni, amelyen bár nagyobbak lesznek a filmek melletti fekete csíkok, mégis élvezetesebb a házimozizás a különböző képjavító technológiáknak köszönhetően - ezek a monitortól hiányoznak.

Pozitívum, hogy a monitor hátulján a szokásos DVI mellett HDMI és Displayport csatlakozó is helyet kapott, de az optikai hangkimenet fájóan hiányzik róla, mert így nem lehet jó minőségű hangrendszerhez csatlakoztatni. Nem voltunk elégedettek viszont a nehézkesen használható menürendszerrel, amelyen még az is nehéz feladat, hogy a számítógép képéről mondjuk a médialejátszóra váltsunk át, és hiányzik a képernyő magasságának állítási lehetősége is. Az ultraszéles kivitelű monitort jelenlegi formájában csak multimédiás munkaállomásokhoz, illetve profi játékosoknak mernénk ajánlani.