Mindent tud majd rólunk a Facebook-telefon

Vágólapra másolva!
A legborúlátóbb elemzők szerint búcsút mondhat magánéletének, aki telepíti a Facebook csütörtökön bejelentett telefonos alkalmazását, a Home-ot. A cégnek már keresési adatokra sem lesz szüksége egy pontos felhasználói profil megalkotásához, hiszen minden információt megkap majd a telefonunkról.
Vágólapra másolva!

A Facebook csütörtökön bejelentett új fejlesztése - amely minden arra alkalmas androidos telefonból Facebook telefont csinálhat - minden netfüggő álma. A Home nevű alkalmazás gyakorlatilag lecseréli a készülékek főképernyőjét, amit a Facebook tartalommal és később természetesen reklámokkal tölt majd meg. Elemzők szerint ez lehet az első lépés a Facebook saját operációs rendszere felé, az Amazon példáját követve. Az Amazon saját táblagépet gyártott, amely az Android alapjaiban átírt változatát futtatja, sikeresen megkerülve a Google-t.

Búcsút mondhatunk a régi Android képernyőnek Forrás: [origo]


Miért nem estek neki a Google-nek?

A Google megkerülésének szándéka azonban nem látszik egyértelműen a Facebook alkalmazásán, legalábbis erre a következtetésre jutott a Searchengineland blog szerzője, aki szerint a lehetőség adott volt, de a közösségi szolgáltató nem élt ezzel, legalábbis egyelőre. A Google alkalmazások háttérbe szorulása azt jelenti, hogy nem lehet már közvetlenül a kezdőképernyőről keresni, ahhoz vagy a keresőalkalmazást vagy egy böngészőt kell megynitni. A Facebook ide könnyedén elrejthette volna saját keresőit. Hogy ezt miért nem tette meg, arra számos magyarázat van, amelyek közül a gigaOM-os Om Malik apokaliptikus jóslata a legelrettentőbb.

Malik szerint a Facebooknak hamarosan nem is lesz szüksége a keresési adatokra egy pontos felhasználói profil megalkotásához, hiszen minden információt megkap majd a telefonokról. A Home alkalmazás a készítők szándéka szerint mindig be lesz kapcsolva, és az Android nyitottságának köszönhetően hozzáférhet minden hardvereszközhöz. Így elképzelhető, hogy a GPS adatai szerint megállapítja, hol lakunk, hová járunk szórakozni, sőt a gyorsulásmérő figyelésével azt is tudhatja, mikor futunk, mikor gyaloglunk vagy mikor utazunk járműben. Az adatok birtokában pedig a cég egyre nagyobb betekintést nyerhet felhasználói életébe, hogy később célzott reklámokkal bombázhassa őket. Malik figyelmeztet, hogy a Facebook már többször keveredett bajba a felhasználói adatok kezelése miatt, ezért nem kellene abban bízni, hogy a cég most máshogy viszonyulna a dologhoz.

Jókor rossz helyen

AMashableelemzésében leginkább azt firtatja, miért csak az Egyesült Államokban lesz egyelőre elérhető az alkalmazás, illetve az első Facebook Home-mal előtelepített telefon. A cikk szerzője szerint a Facebook számára itt lenne a nagy lehetőség, hogy olyan felhasználókhoz jusson el, akiket eddig nem sikerült megnyernie magának. Ezzel szemben a cég egy olyan piacra koncentrál, ahol már szinte teljes a lefedettsége, és ahol népszerűsége a legutóbbi adatok szerint csökken, leginkább a fiatalok körében. A Facebook természetesen azt ígérte, az április 12-i megjelenést követően hamarosan érkezik az alkalmazás nemzetközi változata is, de pontos dátumot egyelőre nem mondtak.

Jó lehet az Androidnak

A telefonok gyári kezelőfelületét teljesen eltüntető újabb réteg a Slate magazin szerint nagy csapás lehet az iPhone-ra, hiszen megvalósíthatja azt, amit a Google-nek nem sikerült; egységes, könnyen és gyorsan kezelhető felületet adhat az Androidnak. A Google operációs rendszerének a nyitottsága legnagyobb előnye és egyben legnagyobb hátránya is, hiszen számos telefongyártó a saját szájíze szerint módosította - ezért minden Android telefon másképp működik. A sokféle kezelői felületet lehet most kiváltani a Facebook Home-mal, feltéve, hogy az alacsonyabb kategóriájú telefonokra is elérhető lesz.