Ujjlenyomatot is olvas a rendőrök iPhone-ja

Vágólapra másolva!
Ujjlenyomatot olvas és retinát szkennel a rendőrségi felhasználásra felkészített, speciális iPhone. A rendőrségi funkciókat egy tok, és egy különleges applikáció biztosítja nem kompatibilis a legújabb Apple-telefonnal, ám még így is versenyképes lehet.
Vágólapra másolva!

Szemretina-azonosítást, arcfelismerést, hangazonosítást és ujjlenyomat-ellenőrzést is tud végezni a rendőrök iPhone-ja. A Pentagon hárommillió dollárral támogatta az okostelefonokat a rendfenntartók számítógépévé változtató tok fejlesztését - adta hírül a Wired Danger Room nevű blogja.

Az Apple telefonját az AOpitx nevű cég különleges Stratus nevű tokja teszi alkalmassá a rendőrségi munkára. Az érzékelők vezérlését valamint a szenzoroktól beérkező adatok kiértékelését a Stratus nevű iPhone applikáció végzi el.

A Stratus hardveres része úgy néz ki, mint egy különösen vaskos iPhone-tok. Az eszköz a fejlesztőcég alelnöke szerint lényegesen kisebb és könnyebb, mint a hadsereg által jelenleg használt biometrikus azonosítóeszközök. Az Aoptix azonosítócsomagjának egy apró szépséghibája van, csak az iPhone 4 és 4S modellekkel működik, a fejlesztő cég pedig nem is tervezi, hogy az iPhone 5-öshöz is legyártatja a tokot.

aoptix iphone rendőr Forrás: Aoptix



A pontosabban meg nem nevezett, kormányzati körökből számazó megrendelők nem ragaszkodnak a legújabb telefonokhoz. Az iPhone mellett is azért döntötek, mert az az AOptix szerint jóval biztonságosabb platform, mint az Android lenne.

Még nem fogadta el az Apple az appot

A Stratus névvel elképzelhető, hogy lesz még baja az AOptix csapatának. Az érzékelőket vezérlő szoftvert egyelőre nem lehet megtalálni az Apple szoftverboltjában. Azonban hasonló nevű felhőtárhely kezeléséhez szükséges appokból kettő is van a szoftverboltban.

Ha egyszer bekerül a boltba a katonai Stratus app, akkor egy toplistán biztosan meg fog jelenni: 199 dolláros árával valószínűleg még belefér a tíz legdrágább iPhone-os program közé. Dobogós helyre azonban nem számíthat, azok a helyek az ezer dolláros célalkalmazásoknak vannak fenntartva.