Sokszor jár vírus az online pornóhoz

2013.04.10. 11:50

Könnyen megfertőződik a számítógépe annak, aki pornót keres az interneten. A kéretlen levelekkel és vírusfertőzésekkel foglalkozó Dynamoo blog szerint a tíz legnépszerűbb felnőtt tartalmat kínáló oldalból négy próbálja megfertőzni a látogató számítógépét.

A látogatók közel fele kerül veszélybe, ha meglátogatja az internet második legismertebb pornóoldalát írja a Dynamoo.com címen található kiberbiztonsági blog. A harmadik helyezett pedig még veszélyesebb, száz látogatóból 53 fertőződhet meg, ha a számítógépe nincs kellően felvértezve frissítésekkel és antivírus szoftverrel.

Az elemzés szerint az egyes oldalak fertőzöttsége változik az idővel. Egy másfél évvel korábbi vizsgálat során erősen fertőzőnek bizonyuló xvideos.com oldal mára teljesen megtisztult. A korábbi felmérés során biztonságosnak bizonyuló oldalak pedig mostanra vírusok melegágyává váltak.

Az ellenőrizetlen reklám a bűnös

A látogatók megfertőzése nem szándékos, nem valószínű, hogy a pornóoldalak üzemeltetői próbálják így kiegészíteni a bevételeiket. A Google biztonsági böngészési elemzése szerint a fertőzőnek ítélt xhamster.com és pornhub.com oldalak esetében is a reklámokkal jutottak a vírusok a látogatók gépére.

A Dynamoo.com szerint a Crakmedia.com, a trafficjunky.com és a traffichaus.com hirdetéskiszolgálókról érkező reklámok voltak vírusosak. De nem csak ez a három hirdetési hálózat lehet veszélyes az internetezőkre.

A szakértő a Secunia kiberbiztonsági cég online frissítéskeresőjét és a böngészőbe beépíthető NoScript kiegészítőt ajánlja minden netezőnek. Emellett fontos az operációs rendszer és az azon futó programok folyamatos frissítése. A külső szerverekről származó tartalom ugyanis nem csak a felnőttoldalakon jelenhet meg, fájlcserélő oldalakat sőt blogokat is fertőzővé tehet egy-egy rossz helyről származó reklám.