Mozifilmes minőségben vesz fel a zsebkamera

Vágólapra másolva!
Zsebrevágható filmfelvevővel és apró mozis kamerával rukkolt elő a NAB Show nevű filmes és tévés szakkiállításon a Blackmagic Design.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy a filmezésre is használató digitális tükörreflexes fényképezőgépeknek új kihívói lesznek idén. A NAB szakkiállításon egy kis, Blackmagic nevű cég bemutatta azt a két kamerát, amitől valószínűleg minden videósnak összefut a nyál a szájában - adta hírül a The Verge informatikai híroldal.

HD-s zsebkamera filmeseknek Forrás: Blackmagic Design



A cég kisebbik terméke, a szerényen Pocket Cinema Camerának nevezett eszköz alig nagyobb egy iPhone 5-nél, 1080p-s felbontású filmet tud forgatni, és csupán 995 dollárba, vagyis mintegy 230 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. A kamera az elterjedt mikro 4/3-os lencsékkel kompatibilis. A Blackmagic mindenes, folyamatosan a felhasználónál levő sokmindenre képes filmes kamerának szája az eszközt.

Mozfilmet is forgat a nagyágyú

A cég nagyobbik dobása a Production Camera 4K nevű eszköz, amit zsebre ugyan már nem lehet vágni, de egy kis oldaltáskában még kényelmesen elfér. A tervezők nem is vesződtek azzal, hogy SD-kártya foglalatot tervezzenek az eszközre, ehelyett SSD-meghajtókat lehet benne cserélgetni.

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek méreténél nem nagyobb eszköz 4K-s, vagyis 3840 x 2160 pixeles felbontású filmet tud felvenni, amit szégyenkezés nélkül lehet nézni akár ultra-HD felbontású tévén is, de akár egy moziban is le lehet vetíteni.

Lencsével együtt már nem vágható zsebre a Production Camera Forrás: Blackmagic Design



A kamera különlegessége az árban rejlik: 3995 dollárért, vagyis mintegy kilencmillió forintért lehet megvenni az óriási felbontást kínáló digitális kamerát. Ezzel ugyan még messze nem számít olcsó vételnek, jónak azonban igen. A megfelelő lencsével akár mozifilmet is lehet készíteni a teljesen érintőképernyő által vezérelhető eszközzel.

Mindent meg akar mutatni

A Blackmagic kamerák különlegessége az óriási dinamikatartomány, ami azt jelenti, hogy a nagyon sötét részek és a nagyon világos részek egyaránt látszanak a képen. A hiányzó dinamika jellemzően akkor tűnik fel a felhasználónak, amikor a képek láttán felrémlik, hogy a sötétben voltak még olyan részletek, amelyeket szabad szemmel látott, a képen viszont nem találhatók.

A Photography Live szaklap szerint az emberi szem 24 fényértéknyi különbséget tud kezelni, a tavalyi év csúcsfényképezői a gyakorlatban 5-9 fényértéknyit. A kisebbik Blackmagic kamera 13, a 4K-s felbontású pedig 12 értéknyi dinamikatartománnyal rendelkezik. Ez az, ami végképp megkülönbözteti őket az egyébként remek videós képességekkel rendelkező fényképezőgépektől.