Megfojtja a csúcsmobilt a Facebook Home

Facebook Home
Vágólapra másolva!
A közösségi oldal egyelőre pár csúcskészülékre elérhető nyitóképernyője nem forradalmi, inkább idegesítő. A bejövő üzeneteket a képernyőn megjelenő fejekkel jelző Chat Head funkciót viszont bárki elérhetővé teheti a saját mobilján, ez nem is olyan rossz. Kipróbáltuk a Facebook Home-ot.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg egy héttel ezelőtt mutatta be a cége legújabb dobását, az androidos mobilok átvételére tervezett Facebook Home-ot. A világ legnagyobb közösségi oldala a Google okostelefonjainak nyílt szoftverére fejlesztett egy olyan új indítófelületet, amely a telepítését követően agresszívan rátelepül a rendszerre, és folyamatosan frissíti a Facebookról érkező tartalmakat.

A Facebook Home egyelőre hivatalosan csak az amerikai felhasználók számára érhető el, ám a premierről hírt adó technológiai portálok kommentjeiből nem volt nehéz előkutatni az applikáció manuálisan telepíthető, így magyarok számára is működő verzióját. Az új app egyelőre csak néhány típusú készüléken, többek közt a Samsung Galaxy S3 és Note 2, illetve a HTC One X és X+ modellekkel kompatibilis. Az iPhone-ra vagy a Windows Phone-ra hasonló appot nem kínál a Facebook, a rivális rendszerek zártsága miatt ez egyelőre nem is várható a közeli jövőben elemzők szerint. Mi egy kölcsönkapott, kártyafüggetlenül 160 ezer forint körüli összegbe kerülő HTC One X+ készüléken próbáltuk ki: a Google piacteréről levadászott, fanatikus mobilosok által terjesztett telepítőt csak fel kellett másolni a készülékre, és néhány kattintással telepíteni.

A baloldali a telefon zárolási menüje, ahol státuszfrissítések és friss üzenetek is olvashatók. Jobboldalt a nyúl helyén az ön feje lenne a Home-ban, az ikonok a fő funkciók elérését szolgálják Forrás: [origo]

Az egész képernyőt uralja

Ahogy arra számítottam, a Home azonnal átvette az uralmat a telefon egyébként eleve gyártói extrákkal megspékelt felülete felett. A szokásos ikonok helyét a telefon bekapcsolása után a teljes képernyőn lapozgatható Facebook-bejegyzések vették át: az ismerősök által beküldött képek és linkek vagy szövegek közt jobbra-balra lehet lapozgatni, mintha csak egy újságot olvasnánk.

Bár radikális változtatásokat tartalmaz, a Home felülete nem tűnik praktikusnak: ha például valaki képet publikál az oldalon, akkor nem maga a fotó, hanem az ahhoz írt kommentár kerül óriási betűkkel előtérbe. A háttérben ugyan látványosan csúszkál a fotó, de ahhoz, hogy teljes valójában is lássuk, lenyomva kell tartani az ujjunkat, ez a gesztus hívja elő a háttérből a fotó teljes változatát. Ha beágyazott videóba, zenébe vagy cikkbe botlunk, a Home ugyanúgy megnyit egy sima böngészőt, mint eddig, a képernyőt azonban hiába forgatjuk bármerre, az nem akar elfordulni, csak függőleges módban olvasható. Egyedül az a hasznos benne, hogy a zárolt telefonképernyőn képes kiírni a beérkező facebookos üzeneteket.

Navigálás a saját fejünkkel

A Facebookon túli funkciókat a képernyő alsó harmadában magától megjelenő vagy egy koppintással előcsalogatható fejre bökve lehet elérni. Ez a fej mindig a felhasználó saját avatárja, illusztrációinkon egy nyúl helyettesíti.

A fej mellett összesen három ikon van: ha balra húzzuk, a Messengert, vagyis a facebookos üzenetközpontot érhetjük el - amelybe a Home használata esetén az SMS-ek is megjelennek, felfelé a telefonra telepített applikációkat, például a telefonkönyvet, a levelezőt vagy a böngészőt, illetve a játékokat érhetjük el. A jobb oldali ikonra húzva mindig a legutóbb megnyitott apphoz lehet visszatérni. Komoly hátrány, hogy míg az Android menüjében akár aktív tartalmakat megjelenő widgeteket is el lehet helyezni, a Home esetében csak egyszerű ikonok kipakolására van lehetőség.

De hát ezen rosszabb facebookozni!

Az első percekben nagyon szokatlan, de már másfél órányi használat után viszonylag megszokható az, hogy az appokat a megszokott helyük helyett máshol kell keresni. Az általában a képernyő aljánál leválasztott felületre száműzött telefonos funkcióknak érdemes külön ikonokat pakolni a Home felületének legelső képernyőjére, hogy például a telefonkönyv megnyitása ne igényeljen hosszas lapozgatást.

Üzenet érkezett, a Home appos felülete felett rögtön felugrik egy ismerős arc Forrás: [origo]

Én azonban fél óra olvasgatás után azon kapom magam, hogy a hiperszuper felületről megszokásból magát a régi Facebook-klienst nyitom meg. Bár ezen sem a képek, sem a bejegyzések nem teljes képernyősek, a megszokott kék-fehér felületen sokkal jobban áttekinthető minden. Ráadásul elég nehéz indokot találni arra, hogy miért kellene non-stop az ismerősök zömében vicces - vagy annak szánt - tartalmait nézegetni: egész egyszerűen nem vágyom arra, hogy egy program folyamatosan ezekkel bombázzon. Bár jómagam is sokszor kommentelek, és röhögök egy-egy ismerős posztján, a Home megjelenése előtt is csak főleg a Facebook Messengert használtam a mobilomon, mert az azonnali üzenetváltás lehetőségét sokkal hasznosabbnak találom a tengernyi poszt görgetésénél. Szerencsére a képernyő alján lévő gombról hamar előhívható a Settings, amelyből egyetlen nyomással ki lehet kapcsolni a Home funkcióit. Ugyanitt egyébként az automatikus frissítés mértékét korlátozni lehet, bár ennek a pontos működése nem derül ki a menüből.

Felugrik a haver feje, üzenet érkezett

A Facebook hivatalosan nem jelentette be, de a Home megjelenésével párhuzamosan az összes androidos készülékre elérhető Messenger szoftverét frissítette a Chat Heads nevű funkcióval, bár ez egyelőre nem működött minden általunk kipróbált mobilon. Ez sokkal hasznosabbnak tűnik a csúcsmobilok kiváltságának számító Home-nál.

A fejes elnevezés arra utal, hogy az új funkcióval a bejövő üzeneteket nem csak az Android felső státuszsorában megjelenő ikon jelzi, hanem konkrétan megjelenik a küldő feje a képernyőn. Optimális esetben a küldő a saját arcképét használja, vagy ismerős az avatárja, így e-mailezés, hírolvasás vagy egy SMS írása közben az is azonnal látható, ki üzent nekünk.

Korábban ilyen esetben le kellett húzni a státuszsort, lekattintani benne az üzenethez tartozó sort, és a válaszoláshoz meg kellett nyitni a Facebook üzenőprogramját, amelyből kissé komplikáltan kellett visszatalálni az eredeti feladathoz. A Chat Headről ezzel szemben akár a YouTube mellett is megnyitható az üzenőfelület, elég bepötyögni a választ, és rögtön vissza is térhetünk ahhoz, amit elkezdtünk. Az viszont kissé idegesítő, hogy a fejeket nem lehet egy bökéssel bezárni, mindaddig jelen maradnak, amíg az ujjunkkal el nem húzzuk őket a képernyő alján megjelenő ikszre.

YouTube-ozás közben is hamar megírhatjuk a választ, de a felvillanó fejek ki is kapcsolhatók Forrás: [origo]

Nem adnám Zuckerbergnek a mobilomat

Bár hivatalosan Európában még nem is érhető el, a Home kipróbálása nyomán én még biztosan nem akarnám teljesen egybeolvasztani okostelefonom képességeit a Facebookkal. Bár adatvédelmi aggályok is felmerültek az applikációval kapcsolatban, az én indokom jóval prózaibb: egyszerűen nem látom értelmét, hogy finoman szólva is nem kulcsfontosságú információk ilyen intenzíven érkezzenek a telefonomra. Ha éppen kíváncsi vagyok az ismerőseim vicces vagy érdekes linkjeire, megnyitom a Facebookot, ha meg nem, akkor elvagyok nélkülük.

A Chat Heads funkció praktikusságát nem nehéz megtalálni, bár aki elsősorban e-mailben vagy telefonon, nem pedig Facebookon kommunikál, azt ez is idegesíteni fogja, szerencsére a felbukkanó fejeket bármikor ki is lehet kapcsolni az Értesítések/Notifications menüben. Ezen túlmenően azonban egyelőre nincs mód az ismerősök szűrésére, azaz ha a funkció be van kapcsolva, bárki is üzen, meg fog jelenni a feje. Pedig az embernek sok olyan barátja van, akivel szívesen cseveg a Facebookon, a telefonunkra azonban célszerű csak egy szűkebb kört beengedni.