Kifulladt az iPhone főellensége

samsung galaxy s4 mobiltelefon
Vágólapra másolva!
A legutóbbi iPhone-hoz hasonlóan a legnagyobb riválisának számító, új Samsung csúcsmobil sem hoz forradalmi újdonságot. Az elődnél szebb képernyő, jobb kamera, gyorsabb processzor - egyelőre jelentős felárért. Vajon ez elég a sikerhez? Kipróbáltuk a Samsung Galaxy S4-est.
Vágólapra másolva!

Bár az androidos okostelefonok általában olcsóbbak az Apple okostelefonjánál, a Samsung új csúcsmodellje 230 ezer forintos ajánlott árával konkrétan drágább az ötös iPhone-nál mintegy húszezer forinttal. Persze ez nem meglepő, hiszen az S4-es több fontos paraméterében is fejlettebb riválisánál. Az előd S3-as modell az egyik legjobb androidos készülék volt, vajon az utód is képes lesz megismételni a sikert?

Nagyobb, de vékonyabb, a képe szebb

Az S4-es magasabb árát részben indokolja, hogy fél évvel újabb készülék az iPhone-nál, így fejlettebb alkatrészek kerülhettek bele. Képernyőjének mérete öt colra nőtt, ez pontosan egy collal nagyobb az iPhone 5-nél, a felbontást pedig az eddig sem rossz HD-ről (1280x720 pixel) egészen a full-HD-ig (1920x1080 pixel) növelték, amely a rivális Retina képernyőnél is jobb képminőség, csak a Samsung marketingesei nem adtak külön márkanevet a kijelzőnek, amelyet ráadásul a jelenlegi legerősebb Gorilla-üveg véd a karcolásoktól.

Fotó: [origo]
Nem azonos méretek: balra az iPhone 5, jobbra a Galaxy S4

Külsőre az új modell csaknem ugyanúgy néz ki, mint elődje, fogásra pedig az is azonnal észlelhető, hogy nagyjából egy milliméterrel vékonyabb is lett. Súlyra ugyan az S4 nehezebb a kifejezetten pehelykönnyű iPhone 5-nél, de még így sem számít nehéznek, a tepsifon méretű Note II-vel ellentétben pedig viszonylag kényelmesen zsebre lehet vágni. Ugyanakkor egy kisebb kezű női használónak ez a méret már túl nagy, kényelmetlen átérni hüvelykujjal a kijelző felső és alsó részeit. Kissé zavaró, hogy a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok túlságosan belesimulnak az oldallapba, ezért kicsit nehéz kitapintani és benyomni őket. De éppen ezért készült a harmadik generációból is miniváltozat, nyilván a négyes modell esetében sem lesz másként.

Az S4-es hátlapja ezúttal is polikarbonátból, nem pedig fémből készül: így a Samsung csúcsmobilja azok számára továbbra sem jó választás, akik az elődjét is műanyagos külseje miatt nem szerették. Pedig a hátlap nagyon strapabíró és könnyű, ráadásul bármikor könnyen ki lehet venni az akkumulátort és a micro-SIM-kártyát, nem kell tüskékkel szurkálni a kártyát a kivételhez, mint például az iPhone-nál, vagy egyes HTC készülékeknél. A memória is bővíthető microSD-kártyákkal, így nem szükséges kapásból a drágább, nagyobb tárral szerelt modellt megvenni az S4-esből.

Fotó: [origo]
Férfikézhez még jó, de hölgyeknek már túl nagy lehet az új Samsung csúcsmobil

Bármi elfut a szuperlapkán

A Magyarországra kerülő S4-eseket négymagos, 1,9 gigahertzen működő Qualcomm lapka hajtja, ami nagyon gyors, de a rendszer működésében igazán nagy változást nem tapasztaltam. Bármelyik százhúszezer forintnál drágább androidos mobil hasonlóan folyamatosan működik. Tesztelésre egy kereskedelmi premier előtti példányt kaptunk, ezen elég idegesítő jelenség volt, hogy a képernyő bekapcsolása után a rendszeróra csak egy másodperces késéssel frissítette magát, alapból még a legutóbbi kikapcsoláskor aktuális időt mutatta.

Az viszont biztos, hogy ezen a telefonon bármilyen androidos játékot el lehet indítani a Need for Speedtől a GTA-ig, a látványos háromdimenziós grafikával is gond nélkül elboldogul, ám egy kiadós játék után a telefon már zavaró mértékben átmelegszik a hátlapi kamera alatti területen. Míg a mobilinternet - ez az S4 esetében akár 4G-t is takar - és az alapvető appok használata kevéssé meríti le a telefont, a játékok és a videorögzítés falja a telep erőforrásait, rövid idő alatt akár tíz-húsz százalékot is le tud szívni a rendelkezésre álló energiából.

Figyel, hogy figyelünk-e

A használatot könnyítő intelligens funkciókkal is felvértezték az új csúcsmobilt, ezek egyike például a kamerával figyeli használója szemét, és ha az a szöveg aljára ért, akkor automatikusan görgetni kezdi a képernyőt. A valóságban ez csak úgy működött hatékonyan, ha az ember látványosan bólintott olvasgatás közben, néha viszont ettől automatikusan meglódult a megnyitott cikk, kihagyva akár több bekezdést is.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Bólogatva próbálom görgetni a híreket a képernyőn

Ráadásul a telefon kamerája csak akkor tudja észlelni az arcot és a szemet, ha elég fény van, este, az ágyban a funkció használata nem lehetséges, és nem is működött minden appban. Működése kiváltható a képernyő előre és hátra döntésével is egy másik módban, de ez sem volt túl praktikus, így két nap próbálgatás után kikapcsoltam. Egyedül az arcfigyelő funkció maradt aktív, amely érzékeli, ha hosszasan nézem a képernyőt, így az még akkor sem sötétedik el, ha az energiatakarékossági beállítások miatt ez esedékes lenne.

A kamera szteroidon

A legjelentősebb változás az előző modellhez képest a hátlapi digitális kamerát érinti, amely 8-ról 13 megapixelesre javult, és a fotós és videós funkciókat szoftveresen is feltuningolták a fejlesztők. Az egyik ilyen fejlesztés a "radír" nevet viseli, és arra használható, hogy a háttérbe besétáló néniket, bácsikat, állatokat, esetleg a nem kívánatos biciklistákat egyszerűen eltüntessük a képről. Működése egyszerű: bekapcsolása esetén a kamera sorozatfelvételt exponál, és ennek részeiből rakja össze a hibátlan felvételt.

Fotó: [origo]
Besétált valaki a háttérbe? Sebaj, eltüntetjük

A dráma nevű másik funkciónak nem sok gyakorlati haszna van, ez a sorozatfelvételeket úgy vágja össze, hogy azon egy ember saját maga mellett álldogálhat. A legjobb fotó utólagos kiválasztását biztosító mód és a mosolydetektor ugyancsak sorozatfotózáson alapul, de ezeknek már több gyakorlati hasznuk lehet. Videóból a készülék full-HD felbontásút tud ugyan rögzíteni, ám ez elég erősen tömörített videót jelent, amelyen a gyors kameramozgás esetén a látottak kocsonyaszerűen hullámzanak. Ez egy ilyen kategóriájú telefonnál már nem igazán elfogadható, a képstabilizátor használhatósága viszont némileg javít az összképen.

Fotó: [origo]
A magas dinamikatartományú fotózási mód kifejezetten hasznos (balra vele, jobbra nélküle készült a fotó)

Ilyen drágán nem a legjobb vétel

A Samsung Galaxy S4-est telepakolta a gyártó saját fejlesztésű applikációkkal, ezek közül az S Healthszel például edzésprogramot vagy a bevitt kalóriát lehet nyilvántartani, de hasonló appokat bármelyik telefonra telepíthet bárki, bár a Health-hez különböző viselhető kiegészítőket is fog árulni a cég. A S Translate egy tolmácsprogram, ez azonban nem tud magyarul, hasonlóan az S Voice-hoz, amellyel a telefonnak lehetne hangos parancsokat adni. Ez utóbbit szerencsére részben ki lehet váltani a Google saját beszédfelismerőjével.

Fotó: [origo]
Vicces magunkkal közös fotón szerepelni, de ezt biztosan nem fogjuk sokat használni

Mit lehet elmondani összességében a Samsung új csúcsmobiljáról? Nem rossz készülék, de pont ugyanaz a helyzet vele, mint tavaly az iPhone 5-tel: nem tud sokkal jobb lenni az elődjénél. Az S3-as modell gyártása továbbra is folyik, abból is létezik már 4G-s modell, és már százezer forinttal olcsóbban hazavihető, mint a 4S. A kijelző és a sebesség már az előző típuson sem volt rossz, egyedül a digitális kamera minősége érezhetően rosszabb a korábbi modellen, de azon sem csapnivalóan rossz. Csupán kicsivel kisebb tudású készülékeket több tízezer forinttal olcsóbban haza lehet vinni akár a HTC, akár a Sony kínálatából, az utóbbi cég hasonló, Xperia Z nevű csúcsmobilja gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint az S4-es, és még vízálló is, mégis olcsóbb mintegy ötvenezer forinttal. A trendeket látva azt hiszem, hogy a csúcsmobilok korszaka hamarosan beáldozik, inkább az olcsóbb készülékek lesznek majd egyre jobbak.

Fotó: [origo]

A néhány hónapja tesztelt Note 2 telefon behemót kivitele ellenére praktikusabb volt sok szempontból, az S4-es szupergyors hardverénél sokkal hasznosabbnak találtuk, hogy a nagy kapacitású akkumulátort elég kétnaponta tölteni. Ez a tepsimobil szintén csaknem százezer forinttal olcsóbb, bár a buszon és villamoson utazók nem tudják kényelmesen használni, de ilyen nagy akkukapacitást kisebb méretben egyelőre úgy tűnik, egyetlen gyártó sem tud megvalósítani. Az S4-eshez külön hátlapot és vezeték nélküli töltőpárnát is lehet majd vásárolni, amelyre elég ráhelyezni a telefont, drótok dugdosására nincs szükség, ez azonban várhatóan több mint harmincezer forinttal növeli a költségeket.