Egy londoni dizájner saját fejlesztésű érzékelőkkel szerelt digitális kamerát applikált egy postai csomagba. Az így elkészült látványos rövidfilmen most bárki megnézheti, hogyan vándorol a csomag raktárról raktárra kiskocsikon és futószalagokon, majd jut el postakocsin a címzetthez.

Ruben van der Vleuten érdekes projektjéről a Popular Science tudományos hírportál számolt be, de a londoni dizájner maga is részletesen ismerteti saját honlapján a projektet. A kamerával felszerelt csomag kiötlőjét mindig is izgatta az a kérdés, hogy miként jut el egy csomag a címzetthez. Mivel egy küldemény postai továbbítása több napot is igénybe vehet, ezért a rögzítéshez speciális vezérlőelektronikát kellett tervezni, és azt be is kellett építeni a kívülről teljesen hétköznapinak tűnő papírdobozba.

Ez a hétköznapi papírdoboz rejtette a kamerátForrás: Ruben van der Vleuten

Van der Vleuten egy olcsó Arduino vezérlőchipet használt a csomagba rejtett minikamera meghajtásához. Ez alapesetben percenként három másodpercnyi videót rögzített, ha azonban mozgásérzékelője érzékelte, hogy a dobozzal történik valami, ideiglenesen hosszabb felvételeket kezdett felvenni.

 

 Ezen a videón végigkövetheti a csomag útját

 

Ennek a leleményes funkciónak köszönhető az, hogy a végeredményként elkészült videón jól látszik, ahogy a csomag a posta pultjáról egy raktárba kerül, később pedig különböző futószalagokon és szortírozórendszereken halad át. A felvételen az is jól kivehető, amikor a dobozt egy furgonba pakolják, majd onnan egy kézikocsin kiviszik egy irodaháznak tűnő épületbe, ahol némi kacskaringózás után zárásként a készítő is feltűnik, aki saját magának adta fel a dobozt a brit postán.

Belül egy Arduino-alaplap és egy minikamera is elfértForrás: Ruben van der Vleuten

A készítés ismertetőjéből az is kiderül, hogy a kamera csupán egy két milliméter vastag lyukon látott ki a dobozból, méghozzá a dobozra firkált "Ruben" belirat "b" betűjének közepén, ezért nem kelthetett gyanút senkiben.

Ha érdekli, hogyan lehet akár élő halat is postázni, olvassa el korábbi riportunkat a UPS szállítmányozó  cég high-tech elosztóközpontjáról!

.