Letartóztatták a globális internettámadás egyik elkövetőjét

Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint egy harmincöt éves holland férfi az egyik elkövetője a március végén a globális internet működését megzavaró kibertámadásnak.
Vágólapra másolva!

A holland állampolgárságú férfit a spanyol rendőrség vette őrizetbe Barcelonában a holland hatóságok kérésére. A férfi kilétét a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, csupán nevének kezdőbetűit, amelyek nyomán a sajtóbeszámolók szerint valószínűleg a Cyberbunker nevű tárhelyszolgáltató cég tulajdonosáról van szó - írja a BBC. Ez a társaság úgy hirdeti magát, hogy terrorista és pedofil tartalmakon kívül bármilyen adatokat hajlandó tárolni rendszerein.

Március végén az internetes konfliktus egy kéretlen reklámlevelek küldése ellen küzdő szervezet, a Spamhaus, és a Cyberbunker közötti csörteként indult, ám gyorsan eldurvult. Az előbbi szervezet globális tiltólistára helyezett egyes, a Cyberbunkernél lévő, levélszemetet terjesztő számítógépeket. Bosszúból ismeretlenek - a gyanú szerint a Cyberbunkerrel kapcsolatba hozható személyek - olyan nagyszabású támadást indítottak, amely végül világszerte lassította az internetes kommunikációt.

A BBC beszámolója szerint egy átlagos túlterheléses támadás során a rendszereket másodpercenként 50 gigabit adattal bombázzák, míg a Spamhaust ért támadás csúcsán a terhelés 300 gigabitet tett ki.