Mennyiből lehet egy következő generációs játékgépet összerakni a legolcsóbban? Hardveres szakik és játékfejlesztők tanácsai alapján állítottunk össze egy olyan csúcskonfigurációt, amely versenyképes lesz a várhatóan karácsonyra érkező új Playstation és Xbox konzolokkal, és négy-öt évig biztosan képes lesz elfuttatni a legújabb játékokat is.

Míg a kilencvenes években az átlagmagyar nem Nintendón vagy Segán, hanem az otthoni számítógépén játszott, mostanra többen választanak eleve videojátékra tervezett konzolt a feladatra. A legújabb játékok futtatásához ugyanis nagyteljesítményű, tehát drága PC-re van szükség, míg az Xbox 360-at vagy a Playstation 3-ast bőven százezer forint alatt haza lehet vinni, és sohasem igényel továbbfejlesztést. Mostanra azonban ez a két konzol kiöregedett, nem igazán lehet a korábbiaknál szebb játékokat kiadni rájuk, egy erősebb processzorral és grafikus gyorsítóval szerelt számítógép a látvány terén kenterbe veri mindkettőt. Várhatóan az idén karácsonykor vagy a jövő év elején már kaphatók lesznek az új generációs Playstation és az Xbox is, mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen alkatrészekből és mennyiért lehetne megépíteni egy hasonlóan látványos játékokat futtatni képes asztali csúcsgépet.

Forrás: AFP/Oliver Berg

Nem mindegy, mire alapozunk

A csúcsgép megépítésének első lépésében dilemma elé kerül a vásárló: Intel vagy AMD processzor lenne a jó? A rivális gyártók lapkái nem kompatibilisek egymással, vagy egyiket, vagy másikat támogató típust kell nézni. Egy játékos gép esetében praktikus, ha az alaplapon nemcsak egy, hanem két darab hosszú PCI Express csatlakozó is van. Ez lehetővé teszi két videokártya használatát, ami azért jó, mert ha évek múlva elavulna a konfiguráció, a grafikus gyorsító teljesítményét egy második kártya behelyezésével jelentősen meg lehet növelni. Ma már nem szabad olyan alaplapot sem venni, amelyiken nincsenek gyors USB 3.0-s csatlakozók, vagy amelyik nem képes  SATA 3-as szabványú háttértárakat kezelni. Ezeknek a kritériumoknak megfelelő alaplapot már 25 ezer forint körüli áron lehet találni a boltokban.

Forrás: Asus
Egy jobb alaplapba két grafikus kártyát is lehet rakni, és nem hiányzik az USB 3.0 sem

A memóriából érdemes legalább 8 gigabájtot vásárolni, ez nagyjából 20 ezer forintos költséget jelent. A mostani alaplapokba DDR3-as típusú modulokat lehet behelyezni, ezek közül elegendő az 1600 megahertzen működő típust megvenni. Egy darab 8 gigabájtos modul helyett érdemes 2x4 gigabájtos szettben venni a memóriát: ekkor a fő alkatrészek közötti kommunikáció ahhoz hasonló módon gyorsul meg, mintha egy rakományt nem csak egy, hanem két sávon, két teherautóval indítanánk a céljába.

Intelt vagy AMD-t?

A két rivális gyártó közül a jelenlegi csúcsot képviselő Intel i7-es lapkák a hazai pénztárcához mérve rendkívül drágák, darabjukért 80-120 ezer forintot is elkérnek. Ha a pénz nem akadály, ezeket érdemes választani, de költséghatékonyságból az i5-ös család négymagos, 3500-as sorozatú, 50-60 ezer forintos példányainak teljesítménye is elegendő az új játékokhoz - tudtuk meg Mézes Rudolftól, a Prohardver informatikai portál szakértőjétől.

Forrás: AMD
Az AMD FX csúcsprocesszorát választottuk

Mézes szerint az AMD FX 8300-as szériájának nyolcmagos lapkái is képesek lesznek évekig kiszolgálni a játékok igényeit, és ugyanezt a tippet kaptuk egy külföldi játékfejlesztő cég név nélkül nyilatkozó magyar programozóitól is. Az AMD legnagyobb teljesítményű processzorait már 40-50 ezer forintért meg lehet venni, és ennek a gyártónak a lapkái köszönnek majd vissza az új generációs konzolokban is. Ugyanakkor ezeknek a processzoroknak a gyári hűtőventilátora elég hangos, érdemes lehet minőségibb, halkabb gyártmányra cserélni, ami további 6-8 ezer forintos költséget jelent.

Ez az óriás számolja a grafikát

Ha valaki a jövő játékgépére vágyik, nem spórolhat a háromdimenziós látványért felelős egységen, a grafikus kártyán sem. A mai nagyteljesítményű kártyák már féltégla méretűek, ami leginkább annak köszönhető, hogy bonyolult hűtési megoldásokat kell rájuk applikálni, sokszor több ventilátor is dolgozik a lapka túlmelegedésének megelőzésén.

Egy jövőálló játékos PC-ben ez az az alkatrész, amivel semmiképpen nem lehet túl sokat spórolni. Jelenleg az AMD Radeon nevű, korábban ATI néven ismert lapkáit tartalmazó kártyáknak jobb az ár-érték arányuk, ezekből legalább egy 7870-es jelzésű modellt meg kell vásárolni egy modern játékgépbe, ami 60-70 ezer forint körüli összegbe kerül típustól függően, de 80 ezer forint körül már a még jobb 7950-es kártya is hazavihető. A rivális Nvidia hasonló teljesítményű gyorsítója a GeForce GTX660Ti, ezért azonban 80-85 ezer forintot is elkérnek, míg a még erősebb típusok ára 100 ezer forint feletti.

Forrás: Asus
Ez a behemót felel a grafikus feladatokért

Grafikus kártyát ennél jóval drágábban is lehet venni, de az általunk összeállított konfigurációban az a trükk, hogy egy második, utólag, akár néhány év múlva is beszerelhető videokártyának is van benne hely. Persze az alaplap megvásárlásakor annak is utána kellett néznünk, hogy az adott termék támogatja-e az Nvidia, illetve az ATI kártyáinak dupla módban való használatát, ezt a gyártók honlapján könnyen ki lehet deríteni.

Felejtsük el a winchestert

Egy gamer gépet a hagyományos merevlemez helyett már a sokkal gyorsabb SSD-meghajtóval érdemes felszerelni: ez nemcsak a Windows indulását gyorsítja meg, a játékok pályái is hamarabb betöltődnek, és a hatalmas, nyílt világokban játszódó programokban kirándulva sem lesz tapasztalható szaggatás. Az SSD hátránya a magas ár, de 40 ezer forintért már korrekt sebességű, 250 gigabájtos tárat lehet venni.

Forrás: Samsung
Winchester helyett ez a vékony, kis SSD-meghajtó kerül a gépbe

Ez persze azzal jár, hogy egyszerre csak néhány játékot lehet feltelepíteni a gépre, ha azt akarjuk, hogy maradjon hely. Esetleg egy régi gépből egy másodlagos meghajtónak be lehet szerelni egy winchestert is az SSD mellé. Bár a DVD és a CD visszaszorulóban van, egy lemezek írására is képes optikai meghajtó még mindig jól jöhet a gépbe, ennek ára 5 ezer forint körül van.

Kell egy ház

Sokan a leggagyibb, névtelen gyártó által gyártott házba szerelik az asztali PC-t, ami azért nem jó, mert ezekben sokszor vagy a szellőzés nem jól megoldott, vagy annyira nyitott a gépház, hogy az összes ventilátor búgása kihallatszik. A mi választásunk egy olyan zárt számítógépházra esett, amelynek minden oldalát belülről hangvédő szivacs borítja, és még az elején is van egy hangszigetelő ajtó a DVD-meghajtó előtt, az előlap mögött pedig halk ventilátorok áramoltatják be a levegőt szűrőkön keresztül.

Forrás: Cooler Master
A szuper PC-házat hangszigeteléssel is ellátták

Az összeállításba besegítő prohardveres szakértőnk szerint egy egyetlen videokártyával szerelt PC-hez elég egy ötszáz wattos teljesítményű tápegységet venni, mi azonban a jövőben majd kétkártyásra is szeretnénk bővíteni a gépet, ehhez egy 650 wattos tápegység dukál. Ezen sem szabad spórolni, egy jó minőségű alkatrészekből összerakott tápegység ilyen teljesítménnyel nagyjából 20-25 ezer forintba kerül. Viszont normális védelmi elektronika van benne, csendesen működik, így nem fogja hazavágni a százezer forintokat érő többi alkatrészt, és saját maga sem kezd el füstölni egy év használat után.

Közel háromszázezer forint a számla

A gamer csúcsgépünk számlájának végösszege mintegy 275 ezer forint lett, ezért az árért nyolcmagos AMD processzort, 8 gigabájt memóriát, egy 2 gigabájt saját memóriával szerelt Radeon 7870-es videokártyát, SSD-meghajtót tartalmaz, és egy szuper minőségű házba van beszerelve, és van hozzá legális Windows. Bár az új generációs konzolok árai még nem ismertek, valószínű, hogy a megépített PC legalább százezer forinttal többe kerül ezeknél.

Egy gamer számítógéptől nem csupán az az elvárás, hogy full-HD felbontásban tudja futtatni a játékokat, amelyeknek akkor sem szabad szaggatniuk, ha a képminőséget javító effektusokat bekapcsolják, hiszen részben ezek tesznek egy játékot új generációssá, vagyis még élethűbbé. A konzolokkal szemben jelentős eltérés, hogy egy számítógépet nem kimondottan játékok futtatására optimalizálnak, például fut rajta egy teljes értékű operációs rendszer, vírusvédelem és felhasználói programok is. A legtöbb játék Windowsra jelenik meg, ezért a Microsoft operációs rendszere egyelőre megkerülhetetlen a gamerek számára, egy Windows 8-ért pedig 25 ezer forintot kell fizetni a boltban. Egy izmos gépen a magas árért cserébe nemcsak játszani, de akár videót vágni vagy egyéb hasznos munkát végezni is villámgyorsan lehet, és a játékok is olcsóbbak rá. 

Vasárnap, április 28-án 10 és 18 óra között a VeleTech  kiállításon a Millenárisban bárki megismerkedhet a spéci asztali számítógépekkel. A kiállításon élőben is fognak gépeket szerelni, de tuningolt gépeket, többek közt egy nitrogénhűtésű PC-t is meg lehet majd nézni működés közben. A kiállításon egy négy darab grafikus kártyával és a legerősebb processzorral szerelt csúcsgép is bemutatkozik, amelynek alkatrészeit ventilátorok helyett folyadékhűtés tartja üzemi hőmérsékleten.

A kiállításon retró mobiltelefonokat és legújabb csúcskészülékeket is bemutatnak, a részletes programot itt lehet elolvasni.

Cikkünk folytatásában olvasóinkat az összeszerelés és telepítés rejtelmeibe avatjuk be, és azt is megmutatjuk  majd, hogyan lehet a legolcsóbban játékokat venni a számítógépre.