Tízmilliókért kelhet el az egyik első Apple gép

Vágólapra másolva!
1976-ban 666 dollárért árulták, most azonban akár négyszázezer dollárért kelhet el az Apple 1 számítógép egyik utolsó, működőképes példánya. Az aukción további kultikus gépek is gazdát fognak cserélni.
Vágólapra másolva!

A május végén árverésre kerülő Apple 1 számítógép annak a kétszáz masinának az egyike, amelyeket Steve Wozniak szerelt össze házilag Steve Jobsék szüleinek garázsában, 1976-ban. Az eredetileg 666,66 dolláros áron kínált Apple 1-esből csupán hat működőképes példány maradt meg.

Ezek egyikét tavaly novemberben a Breker nevű német aukciósház világrekord áron értékesítette: azért a készülékért 492 ezer eurót, vagyis közel 150 millió forintot fizettek. Az aukciósház várakozásai szerint a május 25-én kalapács alá kerülő újabb Apple 1-est legalább 200-300 ezer eurót, vagyis 60-90 millió forintnak megfelelő összegért fogják elvinni.

Nézze meg videón az árverésre kerülő Apple 1-est!

Az aukción további kultikus jelentőségű technológiai eszközökre is lehet majd licitálni. Többek között a világ első, egérrel vezérelhető számítógépére, az Apple Lisa-1-esre, amely 1983-ban készült. Ez a gép várhatóan 15-30 ezer eurós, vagyis 4,5-9 millió forintos összegért is el fog kelni.

Az árverésen az Apple 1-esnél is öregebb, 1973-ban készült Scelbi-8H számítógépet is vételre fognak kínálni, ezt a gép az Intel cég első, 8 bites mikroprocesszorát tartalmazza. A komputerből mindössze kétszáz darab készült, mivel hatalmas bukás lett, és ezek közül is mindössze csak három maradt meg napjainkra.

Ennél is nagyobb érdekességnek számít a francia tudós, Blaise Pascal 1642-ben megépített mechanikus számológépének egyik példánya. A mindennemű elektronikus alkatrész nélkül összeadni, kivonnni, illetve szorozni és osztani képes gép kilenc másik példányát különböző múzeumokban őrzik. A tizedik, árverésre bocsátott példány várhatóan 30-60 millió forintnak megfelelő összeget is megadnak majd a licitálók.