Hackerek lőtték le az online drogkereskedést

Hiába rejtőzködött titkosított adatátvitelt használó anonim hálózatra, a héten kétszer is leállították ismeretlenek a Silk Road nevű internetes kábítószeráruházat.

A Silk Road működtetőire azért nem tudnak lecsapni a hatóságok, mert az illegális drogrendelő oldal az interneten egy külön kliensprogrammal elérhető Tor nevű anonim hálózaton működik, amelyen az adatforgalmat titkosítják.

Az illegális áruházból nem csak heroint vagy LSD-t lehet rendelni, hanem mindenféle betiltott terméket, gyógyszert, de hamisított műszaki cikkeket is lehet vásárolni. A Silk Roadot a hét folyamán több alkalommal is túlterheléses támadás érte, ezért kedden és szerdán hosszú időn át nem volt elérhető, bár csütörtökre már újból elérhetővé vált - írja a BBC.

A szájt üzemeltetői nem tudják, ki állhat a támadás hátterében, de elképzelhetőnek tartják, hogy egy hasonló szolgáltatásokat kínáló, rivális webbolt üzemeltetői állnak amögött. A Carnegie Mellon amerikai egyetem szakértőinek becslései szerint a nevét a történelmi kereskedelmi úttól kölcsönző Silk Road havonta több mint egymillió dolláros forgalmat bonyolít az illegális termékek értékesítéséből.