Ezen a héten indulhat a fizetős YouTube

Vágólapra másolva!
Lapinformációk szerint még ezen a héten elérhetővé válhatnak a YouTube videómegosztó első fizetős csatornái. Ezekkel a nézők egy kábeltévés csomaghoz hasonló kínálatot állíthatnak össze, de nem kell fizetniük az őket egyáltalán nem érdeklő tartalmakért.
Vágólapra másolva!

A Financial Times üzleti lap úgy tudja, hogy a Google tulajdonában lévő videómegosztón még a héten ötven fizetős csatorna lesz elérhető. Ezek közül egyenként fizethetnek elő majd az őket érdeklő tartalmakra az internetezők, a lap információi szerint egy tipikus videocsatorna havidíja két dollár, vagyis négy-ötszáz forint lesz.

A Google néhány hónappal korábban már jelezte, hogy aktívan kutatja a videók előtt, közben, után és mellett megjelenő hirdetéseken kívül egyéb bevételi források kidolgozását, amely többek közt a fizetős videocsatornákat is magában foglalja.

A fizetős csatornákkal a YouTube versenyképesebb maradhat például az Egyesült Államokban és harminckilenc másik országban már jelen lévő Netflix online tékával szemben is. A világ legnépszerűbb videómegosztójának üzemeltetése nagyon költséges, hiszen jelentős hálózati-, és tárkapacitást igényel.

Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy szerinte a hagyományos televíziónak hamarosan bealkonyul, a jövő a YouTube-é. Márciusban a vállalat közölte, hogy a videómegosztót havonta világszerte már egymilliárd felhasználó keresi fel.