Gurul a fej a nyaktilószimulátorban

Vágólapra másolva!
A francia forradalom jelképének számító kivégzőeszköz szimulátorát készítették el egy kétnapos programozási versenyen. Az eszköz az Oculus Rift nevű 3D-s szemüveget használja.
Vágólapra másolva!

Egy kisasztal, egy számítógép és az Oculus Rift nevű monitoros virtuális valóság (VR) szemüveg kell csupán a nyaktilószimulátor üzemeltetéséhez. A szimulátorprogram, amit három fejlesztő egy dán játékfejlesztési versenyre írt, ingyen letölthető.



A szimulátor nagyon egyszerű, ám a közzétett videó szerint rendkívül zavarbaejtő is. A VR szemüveget viselő résztvevő a fejét forgatva nézelődhet, amíg le nem csap a bakó. Maga előtt egy kosarat lát, a fejét kicsit felemelve megnézheti a kivégzést figyelő tömeget. A kivégzés akkor következik be, amikor valaki megérinti a játékos nyakát. A nézelődés ekkor véget ér, a monitorok pedig a guruló fej által látottakat jelenítik meg.

A monitorszemüveggel megteremthető virtuális valóságról (VR) majdnem mindent elmondtak már a kilencvenes években. Nagy projektek zajlottak, gyakran a Pentagon fejlesztési szárnyának, a DARPA-nak a finaszírozásával. A kormányzati pénzből megvalósuló, gyengébb és a jelenleginél ezerszer drágább hardvereken futó VR-szimulációkból azonban hiányoztak a zavaró és őrült ötletek. Ezeket az olyan filléres, bármely fejlesztő számára elérhető hardverek hozták el, mint a Kickstarter sikernek számító Oculus Rift.