A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy korábbi terrorellenes ügynöke szerint  az amerikai titkosszolgálat nem csupán le tudja hallgatni az országban használt telefonok bármelyikét, hanem archiválja is az emberek közötti beszélgetéseket - adta hírül a Guardian című brit napilap.

Az amerikai felderítő szolgálatok képességei és tevékenysége szinte teljességgel ismeretlen a közvélemény előtt, mert ezek a szervezetek a titkosság áthatolhatatlan fala mögött működnek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy volt ügynöke azonban megdöbbentő nyilatkozatot tett a napokban arra vonatkozólag, hogy az amerikai felderítés milyen kiterjedt megfigyelést folytat. Tim Clemente egykori FBI-ügynököt a CNN hírtelevízióban arról faggatták, hogy a kormány milyen eséllyel kutathatja fel egy korábbi telefonbeszélgetés tartalmát.

A bostoni robbantók archív beszélgetését is előkaparták
 
Az exügynököt a bostoni robbantásos merénylettel kapcsolatban interjúvolták meg, miután felmerült, hogy az abban részt vett az egyik terrorista, az elhunyt Tamerlan Carnajev özvegye, a muszlim vallásra áttért 24 éves Katherine Russell is. Különböző kormányzati források közölték, hogy a nyomozó hatóságok most kettejük telefonbeszélgetései alapján akarják kideríteni, hogy a nő tudott-e a támadásról.

A CNN-nek arra a kérdésére, hogy az FBI képes-e felderíteni, milyen telefonbeszélgetéseket folytatott egymással a támadás előtt és után Tamerlan Carnajev és Katherine Russell, a volt ügynök úgy fogalmazott: rendelkezésre állnak a nemzetbiztonsági eszközök annak megállapítására, hogy pontosan miről beszélgettek. "Ezt az FBI nem feltétlenül akarja bíróság előtt feltárni, de segítheti a nyomozást" - mondta.

Az ügynök szerint mindent rögzít a titkosszolgálat

A CNN közbevetésére, hogy az emberek úgy gondolják, ez nem lehetséges, az ügynök ezt mondta: "Nem, ez Amerika. Mindent rögzítenek, most is, miközben beszélünk, akár tudunk erről vagy sem, tetszik-e ez vagy sem". A The Guardian elemzője a nyomaték kedvéért mindehhez hozzáfűzte, hogy akár bírósági végzés nélkül is minden telefonbeszélgetést rögzítenek, amelyet amerikaiak folytatnak egymással az Egyesült Államok területén.

Tim Clemente volt FBI-ügynök egy másik alkalommal is megjelent a CNN hírtévében. Korábbi megjegyzéséről kérdezték, és ő megismételte, amit állított, sőt, hozzátette, "minden múltbeli digitális kommunikációt felvettek és tároltak". A volt ügynök úgy fogalmazott, hogy "nincs biztonságos digitális kommunikáció". Ez nem csupán annyit jelent, hogy a kormány képes arra, hogy minden kommunikációt valós időben, vagyis annak időpontjában lehallgasson. Ennél sokkal többről van szó: minden digitális kommunikációt - telefonbeszélgetést, e-mailt, online társalgást és hasonlókat - automatikusan felvesznek és eltárolnak, majd ehhez hozzáférést biztosítanak a kormánynak.  "Ez a mindenhol jelen levő, korlátlan megfigyelés állama" - írta a brit lap, megjegyezve, hogy erre az átfogó tevékenységre korábban is utaltak bizonyos jelek.